Dort s marcipánem a banány
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Francouzská

počet porcí

Počet porcí

12 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Připravte si exkluzivní dort s marcipánem a banány. Recept najdete na kuchynelidlu.cz.

Tagy

Dorty

Markéta Krajčovičová

Markéta Krajčovičová

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 12 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto

  • 4 × vejce "M"
  • 150 g cukru krystal Castello
  • 200 g másla Pilos
  • 3 × lžíce vlažné vody
  • 100 g čokolády na vaření Fin Carré
  • 50 g hladké mouky Castello
  • 250 g polohrubé mouky Castello
  • 0,5 × balení kypřicího prášku do pečiva (asi 13 g)

Náplň dortu

  • 600 g marcipánové hmoty Belbake
  • 250 g másla Pilos
  • 70 g holandského kakaa na pečení Castello
  • 50 g cukru moučka Castello
  • 5 ks banánů
  • bramborový škrob Castello na zpracování marcipánu

Krém na dort

  • 250 g másla Pilos
  • 2 × lžíce holandského kakaa na pečení Castello
  • 2 × lžíce moučkového cukru Castello

Marcipánové růžičky

  • 400 g marcipánové hmoty Belbake
  • bramborový škrob Castello na zpracování marcipánu

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 541 kJ / 1 085 kcal

Bílkoviny

15,00 g

Tuky

71,00 g

Vláknina

9,30 g

Sůl

0,30 g

Sacharidy

102,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Těsto

01.V robotu ušleháme žloutky s cukrem a rozpuštěným máslem. Za stálého šlehání přilijeme vlažnou vodu a rozpuštěnou čokoládu. Po vypnutí robota nasypeme do těsta smíchanou hladkou a polohrubou mouku s kypřicím práškem. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků a vzniklé těsto dáme do pečicím papírem vyložené formy. Pečeme na 150 °C asi 50 minut.

Náplň dortu

02.V robotu smícháme změklé máslo, kakao a moučkový cukr. Za stálého míchání přidáváme vidličkou 2 rozmačkané banány. Krém nemícháme příliš dlouho, abychom ho „nepřešlehali“. Vyválíme kulatý plát z marcipánu o velikosti korpusu (aby se nelepil na vál, použijeme bramborový škrob, příp. moučkový cukr).

Dort

03.Vychlazený korpus uprostřed rozřízneme. Spodní část potřeme polovinou připraveného krému. Na něj položíme vyválený marcipán a potřeme zbylým krémem. Po celém povrchu naskládáme kolečka ze 3 nakrájených banánů a přikryjeme druhou částí korpusu. Dort vložíme do lednice ztuhnout. Povrch dortu natřeme krémem ušlehaným z másla, kakaa a cukru. Strany a obvod horní části dortu ozdobíme čokoládovými hoblinkami. Vrchní část ozdobíme růžičkami z marcipánové hmoty.

Marcipánové růžičky

04.Základ růžičky tvoří asi 2 cm vysoký kužel z marcipánové hmoty, který obalujeme postupně do ručně vytvarovaných tenkých plátků – lístků ze všech stran, přičemž u každého plátku ponecháme tlustší spodní část, kterou při připevnění na kužel odtrhneme. Postačí 4 lístky. Proti lepení marcipánu na prsty použijeme bramborový škrob. Okvětní lístky dozdobíme na okrajích kakaem, které nanášíme štětcem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo