Čokoládový dort
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

12 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 5 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Dort plný čokolády je snem každého milovníka této sladké pochoutky. Teď ho můžete mít. 

Tagy

Dorty

Markéta Krajčovičová

Markéta Krajčovičová

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 12 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto

  • 200 ml slunečnicového oleje Promienna
  • 250 g cukru krystal Castello
  • 4 × vejce "M"
  • 100 ml čerstvé smetany ke šlehání Pilos (obsah tuku 33 %)
  • 160 g čokolády na vaření Fin Carré
  • 250 g polohrubé mouky Castello
  • 0,5 × kypřicího prášku do pečiva Castello (asi 15 g)
  • máslo Pilos na vymazání
  • hrubá mouka Castello na vysypání formy

Náplň

  • 450 g višňového džemu Maribel
  • 150 ml bílého vína Tokaji Furmint

Poleva

  • 100 g másla Pilos
  • 200 g moučkového cukru Castello
  • 3 × lžíce holandského kakaa Castello
  • 3 × lžíce Tuzemáku Alliance
  • 3 × lžíce horké vody
  • čerstvé ovoce (jahody, borůvky, maliny)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 748 kJ / 656 kcal

Bílkoviny

6,10 g

Tuky

31,30 g

Vláknina

2,80 g

Sůl

0,30 g

Sacharidy

82,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Těsto

01.V robotu smícháme olej, cukr a žloutky. Po chvíli přilijeme za stálého míchání smetanu a necháme chvíli stát. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, kterou za stálého míchání nalijeme (trochu vychladlou) do robota k připravené směsi. Postupně přidáváme i mouku smíchanou s kypřicím práškem. Z bílků vyšleháme sníh, který velmi opatrně k těstu metličkou přimícháme. Do vymazané a vysypané dortové formy přelijeme vzniklé těsto a pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 45 minut. Upečený korpus vyklopíme a necháme vychladnout.

Náplň

02.V rendlíku lehce promícháme višňový džem s bílým vínem. Přivedeme k varu.

Dort

03.Vychladlý korpus přendáme na širší talíř a 2x podélně rozkrojíme - vzniknou tři části. Spodní část korpusu přelijeme (nejlépe naběračkou) připravenou náplní z višní a vína (náplň nalijeme na střed a roztíráme nožem), přiklopíme druhou částí korpusu a stejný postup opakujeme i u druhé a třetí (horní) vrstvy. Náplň rozetřeme i po okrajích dortu a necháme v lednici chvíli ztuhnout.

Poleva

04.V rendlíku rozehřejeme máslo (nevaříme), přisypeme prosátý moučkový cukr, zamícháme a stáhneme teplotu vařiče. Přidáme prosáté kakao, promícháme a přilijeme Tuzemák a horkou vodu. Polevu důkladně promícháme a přelijeme dort. Necháme zatuhnout a zdobíme dle fantazie - např. čerstvým ovocem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo