Doba přípravy
10 min.
Obtížnost
Pokročilý
Bylinkovou majonézu využijete prakticky kdekoliv, kde byste jinak použili běžnou majonézu – tedy v burgerech, na chlebíčkách nebo jen tak k hranolkám. Její výhoda je krásně zelená barva a samozřejmě i bylinková chuť, která vám umožní vytvořit spolu s dalšími surovinami zajímavé chuťové kombinace. A jak na ni? To prozradil šéfkuchař Roman Paulus ve svém video návodu. Potřebujete dijonskou hořčici, žloutky, citronovou šťávu nebo ocet a samozřejmě bylinkový olej. To vše smícháte v mixéru a pak už to je jen o postupném ochutnávání a dochucování k naprosté dokonalosti.
Energie
18 518 kJ / 4 426 kcal
Bílkoviny
17,90 g
Tuky
488,60 g
Vláknina
0,90 g
Sůl
1,00 g
Sacharidy
8,80 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Žloutky vlijeme do mixovací nádoby. Přidáme hořčici, citronovou šťávu, sůl, pepř a uzavřeme víko. Zapneme mixování zhruba na polovinu výkonu (program manuální vaření, 0 °C, pravotočivý chod, stupeň 5-6) a mixujeme 8 minut. V průběhu mixování skrz plnicí otvor velmi pomalu přiléváme bylinkový olej.
: Jak připravit domácí bylinkový olej zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde. Bude vám k tomu stačit 500 ml slunečnicového oleje, 125 g špenátu a 43 g petržele.
02.Asi v půlce procesu mixování a lití oleje můžeme přístroj vypnout a majonézu zkontrolovat. V případě potřeby přisolíme a opepříme. Pokračujeme v mixování a přilévání oleje.
03.Hotovou majonézu setřeme ze stěn a vlijeme do čisté sklenice, kterou skladujeme v lednici.
04.Hodí se všude tam, kde používáme klasickou majonézu. Díky atraktivní barvě a netradiční chuti se hodí zejména do burgerů či na chlebíčky.
Stejným způsobem si můžete vytvořit různě ochucené majonézy z různých druhů bylinek (různých bylinkových olejů). Skvělá je libečková, bazalková, petrželová nebo majonéza ze směsi pažitky, bazalky a petrželky.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT