Bylinková majonéza
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

10 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Bylinkovou majonézu využijete prakticky kdekoliv, kde byste jinak použili běžnou majonézu – tedy v burgerech, na chlebíčkách nebo jen tak k hranolkám. Její výhoda je krásně zelená barva a samozřejmě i bylinková chuť, která vám umožní vytvořit spolu s dalšími surovinami zajímavé chuťové kombinace. A jak na ni? To prozradil šéfkuchař Roman Paulus ve svém video návodu. Potřebujete dijonskou hořčici, žloutky, citronovou šťávu nebo ocet a samozřejmě bylinkový olej. To vše smícháte v mixéru a pak už to je jen o postupném ochutnávání a dochucování k naprosté dokonalosti. 

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

Orientační nutriční hodnoty

Energie

18 518 kJ / 4 426 kcal

Bílkoviny

17,90 g

Tuky

488,60 g

Vláknina

0,90 g

Sůl

1,00 g

Sacharidy

8,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Žloutky vlijeme do mixovací nádoby. Přidáme hořčici, citronovou šťávu, sůl, pepř a uzavřeme víko. Zapneme mixování zhruba na polovinu výkonu (program manuální vaření, 0 °C, pravotočivý chod, stupeň 5-6) a mixujeme 8 minut. V průběhu mixování skrz plnicí otvor velmi pomalu přiléváme bylinkový olej.

: Jak připravit domácí bylinkový olej zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde. Bude vám k tomu stačit 500 ml slunečnicového oleje, 125 g špenátu a 43 g petržele.

02.Asi v půlce procesu mixování a lití oleje můžeme přístroj vypnout a majonézu zkontrolovat. V případě potřeby přisolíme a opepříme. Pokračujeme v mixování a přilévání oleje.

03.Hotovou majonézu setřeme ze stěn a vlijeme do čisté sklenice, kterou skladujeme v lednici.

04.Hodí se všude tam, kde používáme klasickou majonézu. Díky atraktivní barvě a netradiční chuti se hodí zejména do burgerů či na chlebíčky.

Stejným způsobem si můžete vytvořit různě ochucené majonézy z různých druhů bylinek (různých bylinkových olejů). Skvělá je libečková, bazalková, petrželová nebo majonéza ze směsi pažitky, bazalky a petrželky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo