Wagyu – Král Hovězího Masa: Co to je, čím je speciální, a jak ho připravit
Doba čtení 10 minut

Wagyu – Král Hovězího Masa: Co to je, čím je speciální, a jak ho připravit

Když se řekne „Wagyu“, většině milovníků masa se okamžitě vybaví synonymum pro luxus, jemnost a neuvěřitelnou chuť. Toto japonské hovězí maso, známé po celém světě, je považováno za jedno z nejlepších na trhu. Od 3. do 6. října 2024 budete mít jedinečnou příležitost zakoupit si Wagyu v Lidlu a vyzkoušet, co dělá toto maso tak výjimečným. Pojďme se společně podívat, co Wagyu opravdu je, čím se liší od běžného hovězího a jak ho nejlépe připravit, abyste si jeho výjimečnost mohli vychutnat naplno.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Co je Wagyu?

Wagyu je japonské slovo, které v doslovném překladu znamená „japonský skot“ (wa – japonský, gyu – skot). Toto označení se vztahuje k několika specifickým plemenům dobytka, které jsou známé pro své intenzivní mramorování, tedy pro vysoký obsah intramuskulárního tuku. Právě toto mramorování dodává masu jeho charakteristickou jemnost, šťavnatost a chuť.

Původně bylo Wagyu chováno v Japonsku, kde se tradice pěstování tohoto dobytka datuje stovky let zpět. Díky speciálnímu krmení, pečlivé péči a přirozeným genetickým předpokladům se Wagyu stalo jedním z nejexkluzivnějších druhů masa na světě. Nejslavnější z nich je pravděpodobně Kobe hovězí, které je produkováno v oblasti Kobe a splňuje přísná kritéria kvality.

Jak Wagyu připravit?

Wagyu je surovina, která si zaslouží zvláštní péči při přípravě. Jeho bohaté mramorování znamená, že je nejlepší připravovat ho jednoduše, aby se zachovala jeho přirozená chuť a jemnost.

  1. Grilování nebo smažení na pánvi:
    Nejlepší způsob, jak připravit Wagyu steak, je krátce ho ogrilovat nebo osmažit na rozpálené pánvi. Maso by mělo zůstat uvnitř růžové, aby si uchovalo svou jemnost. Pro dosažení dokonalého výsledku grilujte nebo smažte steak z každé strany jen pár minut.
  2. Sůl a pepř:
    Pro ochucení Wagyu masa často postačí jen špetka soli a čerstvě mletý pepř. Tyto jednoduché přísady nechají vyniknout přirozenou chuť masa.
  3. Odpočinek:
    Po upečení nechte steak několik minut odpočívat, aby se šťávy uvnitř rovnoměrně rozložily a maso zůstalo šťavnaté.
  4. Servírování:
    Wagyu podávejte v menších porcích, protože jeho bohatá chuť a struktura znamenají, že i malý kousek dokáže uspokojit chuťové buňky. Můžete ho servírovat s lehkou zeleninou nebo jednoduchým salátem, který vyváží jeho bohatost.


Čím je Wagyu speciální?

Hlavním důvodem, proč je Wagyu považováno za jedinečné, je jeho již zmíněné mramorování. Tuk je rozprostřen rovnoměrně v celém mase, což vytváří jemnou texturu a doslova se rozplývá na jazyku. Tento typ tuku má navíc nižší bod tání, což znamená, že se při vaření rychle rozpouští a dodává masu bohatou chuť.Kromě toho je Wagyu bohaté na zdravé nenasycené mastné kyseliny, včetně omega-3 a omega-6. To znamená, že i přes vysoký obsah tuku je toto maso považováno za relativně zdravější alternativu k jiným druhům hovězího.

Wagyu v Lidlu

Od 3. do 6. října 2024 budete mít možnost zakoupit Wagyu maso v obchodech Lidl. Toto období je jedinečnou příležitostí vyzkoušet si doma přípravu tohoto výjimečného masa a pochopit, proč je Wagyu po celém světě tak vyhledávané. Vzhledem k omezené dostupnosti a exkluzivitě tohoto produktu neváhejte a vydejte se pro svůj kousek co nejdříve.

Wagyu je skutečnou perlou mezi masy, kterou by měl každý milovník kvalitního jídla alespoň jednou v životě ochutnat. Díky své jedinečné chuti a jemnosti se stalo ikonou mezi gurmány po celém světě. Nyní máte šanci zakoupit si Wagyu přímo v Lidlu a připravit si doma něco opravdu výjimečného. Stačí jednoduchá příprava a Wagyu vás odmění neuvěřitelným gurmánským zážitkem, na který jen tak nezapomenete.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.