Režim home office: jak doma nejíst pořád to samé?

Režim home office: jak doma nejíst pořád to samé?

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Režim home office: jak doma nejíst pořád to samé?

Pracovat v teplákách z domova může být fajn. Hlavně když vám do toho někdo vyvařuje. V opačném případě se mohou donášky z restaurace brzy prodražit, a tak je na čase vytvořit si režim domácího vaření. Jak na to? 

Hlavně myslet dopředu

 

Při práci doma je time management ještě důležitější než obvykle. Na polední hlad je proto ideální připravit se nejlépe už den předem. Sepište si jídelníček a sestavte si klidně týdenní plán vaření. Vždy v neděli si sedněte a vymyslete, co budete celý týden kuchtit. Zjednoduší a zefektivní vám to nákupy, navíc také snadno naplánujete vyváženou stravu, ve které nebude chybět nic z toho, co vaše tělo potřebuje a co vám nejvíce chutná.

 

Ve skladbě jídelníčku během pracovního týdne by se neměla objevovat příliš těžká jídla, po kterých budete mít spíš chuť si lehnout než se vrhnout do další práce. Vzhledem k tomu, že pohodlný gauč je v takových chvílích mnohem blíž než při práci v kanceláři, může to být velmi riskantní. Vybírejte proto především lehké zeleninové recepty v kombinaci s bílým masem a rybami.

 

TIP: Ryby se obecně těžko dostávají do našich jídelníčků. Málokomu se chce pouštět do jejich úpravy. Není se ale čeho bát, naopak – ryby jsou lehké a výživné, a když si vyberete filet, který pokrájíte do kari nebo do polévky, nemusíte mít strach, že váš byt bude na další dva dny v zajetí rybího zápachu.

 

TIP: Vaření samotné berte jako čas k užitečnému relaxu. Nemusíte se myšlenkami úplně vzdalovat od práce, ale můžete si pustit třeba nějaký zajímavý podcast.

 

Více porcí, více klidu

 

Když už se pustíte do vaření, na množství nešetřete. Dalších pár dní si jídlo jen rychle ohřejete, případně oživíte nějakou snadnou obměnou surovin. Ideální pro takové „velkokapacitní vaření” jsou vydatné polévky, které pohodlně vystačí jako oběd či večeře. Něco mezi polévkou a hlavním jídlem je třeba indický dhál z červené čočky, jeden ze základů indické kuchyně. Uvařte si také hrnec dýňového nebo mrkvového krému a při podávání si do něj nakrájejte kousky mozzarelly nebo přidejte kousky pečené zeleniny (tu si můžete upéct klidně už ráno). Taková výživná krůtí polévka vás pak během náročného pracovního dne potěší na těle i na duši.

 

TIP: Čas i nádobí ušetří jednoduché recepty ve stylu tzv. eintopfu, neboli jídla z jednoho hrnce.

Kouzelné misky

 

Dopředu si můžete připravit buď celé jídlo, nebo jen několik ingrediencí, které si schováte do lednice do krabiček a během týdne je různě mixujete. Navařte si divokou rýži a pár druhů luštěnin a obilovin, jako jsou cizrna, fazole, pohanka nebo bulgur. V poledne si pak namíchejte misku dobrot, na které budete mít zrovna chuť. Předvařené komponenty by měla vyvažovat čerstvá zelenina, sýr nebo maso. Zkuste třeba misku v mexickém stylu: divokou rýži doplňte fazolemi, kukuřicí, najemno nasekanými rajčaty s čerstvou petrželí a rozmačkaným avokádem. Každý den můžete vymyslet jinou a nikdy stejnou.

 

TIP: Kromě předvařených ingrediencí si můžete předem připravit také domácí pesto a pak ho přidat do rýže nebo čerstvých těstovin.

 

Recepty do 30 minut

 

Ani bez přípravy předem nemusíte nutně trpět hlady. Existuje spousta výborných a nápaditých jídel hotových do třiceti minut. Základem rychlého vaření bývají většinou těstoviny. Zároveň ale není pravidlem, že budete mít chuť vždy jen na teplý oběd či večeři. Obzvlášť ve dnech, kdy budete potřebovat naplno využít mozkovou kapacitu, je lepší příliš nezaplnit žaludek. Přesně v takové chvíli je čas na salát – třeba avokádový nebo s těstovinami a zeleninou.

 

Obecně platí, že nikdy nemůžete vědět dopředu, na co přesně budete mít chuť, a tak si nechte prostor pro finální úpravu svého jídla tak, aby bylo akorát. Naše tipy využijte pro ušetření času, ale to neznamená, že byste se během svého pracovního dne neměli na chvíli zastavit, utřídit si myšlenky a zrelaxovat se. Polední pauza je k tomu ideální příležitostí.

 

A jaké recepty se během práce doma osvědčily vám? Co vám pomáhá zvládnout náročný denní režim? Napište nám!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU