Železo je mikroprvek, který náš organizmus potřebuje, aby správně fungoval. Jeho nedostatek během některé z vývojových fází může způsobit anémii, omdlívání, nízkou výšku postavy, oslabenou imunitu vůči infekcím a může rovněž vést k srdeční arytmii.
Nedostatek železa je zpravidla způsoben špatnými stravovacími návyky. Větší množství železa obvykle potřebují mj. těhotné ženy, vegetariáni, ženy se silnou menstruací, osoby po operacích, dospívající děti a mládež. Farmakologické doplnění hladiny železa je možné jen pod přísným lékařským dohledem, protože nadbytek tohoto prvku v těle má rovněž negativní vliv. Pro zachování jeho optimální hladiny je nutné obohatit jídelníček produkty, které železo obsahují. Prvními příznaky nedostatečného množství železa jsou lámající se nehty a vlasy, suchá pokožka, časté praskání koutků úst.
Železo obsažené v produktech živočišného původu se absorbuje snadněji než to z produktů rostlinného původu. Snadno stravitelné železo se nachází například v hovězím nebo telecím mase a v játrech. Pokud maso nejíte, je potřeba jídelníček doplnit vhodnou zeleninou a ovocem. Absorpce tohoto prvku je mnohem účinnější, pokud maso obsahující železo doplníme zeleninou, která také tento mikroprvek obsahuje. Během diety na zvýšení hladiny železa v těle je nutné se vyvarovat čaje, kávy a cukru.
Ovoce a zelenina s vysokým obsahem železa:
Když uvažujeme o hubnutí, musíme pamatovat na to, aby byla naše dieta racionální a vyvážená.
„Superpotraviny“ je označení pro přírodní, nezpracované potraviny s vysokými výživovými hodnotami, které mají dobrý vliv na náš organismus.
Zázvor, který má nezaměnitelné aroma, je nejstarší známou léčivou rostlinou, která nám může pomoci při léčbě chřipky, nachlazení, revmatických…