Jak správně uchovávat ovoce a zeleninu? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď, protože mnohé typy ovoce a zeleniny vyžadují individuální přístup – rozdílná je nejen teplota a doba uchovávání, ale rovněž příprava ke skladování. Lze ovšem vyčlenit několik obecných zásad, které by měly být dodržovány:
- Pokud uchováváme ovoce a zeleninu v lednici, vyložíme dno šuplíku papírovými ručníky, které vsáknou nadměrnou vlhkost.
- Ovoce a zeleninu uchováváme odděleně.
- Je třeba omezit přístup světla a zajistit trvalý přísun vzduchu. Co nejméně používat igelitové sáčky a těsně uzavřené dózy.
- Zkažené produkty je potřeba okamžitě odstranit, aby nenakazily ty zdravé.
- Citrusy je potřeba před vložením do lednice pečlivě omýt a osušit.
- Ovoce s krátkou trvanlivostí, např. maliny nebo jahody, omýváme teprve po vytažení z lednice těsně před jejich použitím.
- Zelenina zežloutne, když je uchovávána společně s produkty, které vylučují etylen, např. s jablky a hruškami. Je tedy nutné je uchovávat odděleně.
- Tropické ovoce se uchovává v pokojové teplotě.
Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají…
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…