Polenta
Doba čtení 5 minut

Polenta

Itálie je zemí špaget, pizzy, kávy, tiramisu, ale také ryb a mořských plodů. Proto je italská kuchyně plná chutí, které ještě více zvýrazňují bylinky, jako je bazalka a oregano. Ale mezi jednotlivými pokrmy najdeme v Itálii i jídlo, které se připravuje od nepaměti, v Evropě však není téměř známo a už vůbec nezískalo takovou slávu špagety nebo pizza. A o co se jedná? Čtěte dál a všechno se dozvíte.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Co je polenta?

I když její název zní trochu tajemně, polenta není nic jiného než obyčejná kukuřičná kaše. Původně se toto italské lidové jídlo připravovalo z kaštanové mouky, ale v současnosti ji nahradila kukuřičná mouka nebo krupice. Někdy se ještě přidává trochu kaše pohankové. Polentu ovšem můžete připravit v různých podobách a s mnoha zajímavými chutnými přílohami.

Jak polentu servírovat?

Italskou polentu můžete podávat na několik způsobů – v podobě dětské kaše nastavované smetanou nebo hustší hmoty, jejíž konzistence připomíná bramborové pyré, polité rozpuštěným máslem, olivovým olejem a posypané strouhaným sýrem. Můžete ji servírovat rovněž jako malé smažené nebo grilované kousky, připomínající nakrájený tvrdý sýr.

Recepty a videa ukazující postup přípravy polenty v různých podobách najdete v naši Kulinářské akademii Lidlu. Pokud hledáte recept na základní verzi polenty, určitě se podívejte na následující trik Romana Pauluse. Jestli vás ovšem zajímá smažená polenta, nahlédněte zde.

To ovšem není všechno. Na kousky nakrájenou polentu můžete rovněž jemně zapéct v troubě, např. s parmskou šunkou, s žampiony portobello, s pikantním chilli nebo bylinkami. Jako další se k polentě skvěle hodí husté omáčky, např. masité, rajčatové, houbové nebo smetanové s výraznou bylinkou, třeba s rozmarýnem či šalvějí. Jak připravit zapečenou polentu s rajčatovou omáčku se dozvíte v tomto videu našeho šéfkuchaře. Tento recept je aromatický a plný chutí.

Pokud hledáte recept na nevšední využití polenty, vyzkoušejte recept Romana Pauluse na knedlíky z polenty. Je to skvělý nápad, který spojuje italskou a českou kuchyni a výborně se hodí k tradičním omáčkám našich babiček, které bývají hutné. Knedlíky z polenty určitě zachutnají celé rodině.

 

Jak polentu připravit?

I když příprava polenty není těžká ani komplikovaná, je časově náročná a vyžaduje trpělivost.  Základním a nejčastějším způsobem přípravy polenty je kaše, která se vaří v hrnci bez pokličky. Kukuřičná krupice se přidává do studené vody, zamezuje tak vzniku hrudek. Pokud ale nasypete krupici již do vařící vody, musíte ji přidávat pomalu a neustále míchat, abyste získali jemnou a krémovou konzistenci.

Voda nebo mléko?

K uvaření italské polenty se používá hlavně voda, ale stále častěji se objevují recepty, ve kterých se v surovinách místo vody objevují i jiné tekutiny. Jednou z nich je mléko, díky němuž je konzistence polenty krémovější a nasládlá chuť kukuřice je výraznější. Díky tomu může být uvařená kukuřičná kaše samostatným jídlem, které se skvěle pojí se sýrem, máslem nebo bylinkami, ale také se sladkými surovinami – ovocem nebo javorovým sirupem. Najdeme i kuchaře, kteří k vaření polentu používají vývar, chuť takové polenty je lehce slaná.

Vaření ve vodě je nejjednodušší způsob, jak polentu připravit. V současné době, kdy se rozvíjí různé kuchařské techniky, se ovšem k tomuto účelu používají rovněž jiné metody, například vaření metodou sous vide, kdy se polenta uzavře v sáčku a vaří ve speciálním hrnci asi 2 hodiny při teplotě 90 stupňů. Jiným způsobem je vaření v pomalém hrnci nebo rýžovaru. Polentu můžete také připravit v tlakovém hrnci, v troubě a dokonce mikrovInce. Pamatujte ovšem, že každý z těchto způsobů vyžaduje jinou délku vaření, a proto polentu pečlivě pozorujte.

V Itálii nenajdete jen pizzu a těstoviny. Polenta je zajímavá chuťovka, kterou můžete podávat jak naslano, tak nasladko. Je to rovněž skvělá příloha k různým pokrmům, jako náhražka brambor, rýže nebo chleba. Je chutná, zasytí a snadno se připravuje. Pokud se o italské kuchyni chcete dozvědět více, přečtěte si článek na našem blogu.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU