Doplňky k vínu

Doplňky k vínu

V domácnosti každého milovníka vína by se mělo nacházet určité příslušenství, které si zde nyní popíšeme. Nejdůležitějším nástrojem je samozřejmě vývrtka.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

V domácnosti každého milovníka vína by se mělo nacházet určité příslušenství, které si zde nyní popíšeme. Nejdůležitějším nástrojem je samozřejmě vývrtka. V domácích podmínkách se nejčastěji používá tzv. „motýlek”, který je velký a trochu nepraktický. Křídlová vývrtka se v dolní části skládá z obruče, která se přiloží ke krčku lahve, zakrouceného šroubu a dvou páček. Lepším řešením je tzv. „číšnická” vývrtka, která je praktičtější, s jednou páčkou, která se opírá o krček lahve, což umožňuje otevřít víno bez rizika rozlomení zátky. K otevření lahve, která je archivní, tzn. uzavřená starou nebo poškozenou zátkou, se používá lamelový otvírák s vidličkou, který se vkládá mezi zátku a vnitřní stranu krčku lahve.

Některá vína musí dýchat nebo se musí oddělit od nánosu, který se vytvořil uvnitř lahve. Proto je dobré, mít doma karafu – ta by měla být vyrobena z průhledného skla a dostatečně velká, aby se do ní vešel celý obsah lahve. Nejlepší jsou karafy ve tvaru vázy nebo se širokým, plochým dnem, takzvané lodní dekantéry.

K doplňkům na víno patří také kyblíček na led, tzv. cooler, který se skvěle hodí k chlazení vín, které vyžadují nízké teploty. Pro snazší nalévání vína slouží elastické kroužky nebo plastové vložky. Existují také speciální podložky pod lahev a zátku, díky kterým je možné víno bez obav odložit na ubrus. V restauracích se můžeme setkat s dekantačním trychtýřem a ořezávačkou na fólii kolem hrdla lahve. Mezi doplňky naleznete také odsávací pumpičku, pomocí které se odstraňuje vzduch z nedopité lahve před jejím opětovným uzavřením. Víno je díky tomu možné uchovávat déle.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU