Zázvorky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

45 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Zapomeňte na všechny poučky, které znáte o vánočním cukroví! Zázvorky se totiž pečou zcela jinak a šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže jak! Naučíte se namíchat skvělé zázvorové těsto, do kterého použijete amonium – neboli také cukrářské droždí či spěšnou sůl. To zajistí úžasnou křehkost. Zatímco těsto nepotřebuje odpočívat v lednici před zpracováním, vyžaduje dostatek času na vyschnutí, jakmile už je vykrájené na plechu. Díky tomu krásně vyběhne do výšky a ještě si udrží svou formu.

Tagy

Cukroví

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 250 g moučkového cukru
  • 2 × vejce
  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • 1 × lžička amonia
  • 1 × lžička mletého sušeného zázvoru

Orientační nutriční hodnoty

Energie

8 553 kJ / 2 044 kcal

Bílkoviny

38,60 g

Tuky

13,20 g

Vláknina

7,10 g

Sůl

0,40 g

Sacharidy

443,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Cukr a vejce v robotu vyšleháme do pěny (asi 3 minuty). Následně metličku vyměníme za hák, ke směsi přidáme mouku, amonium, sušený zázvor a vypracujeme kompaktní těsto. 

Co je to amonium (hydrogenuhličitan amonný)? Někdy se mu říká také cukrářské droždí nebo pospěšná sůl. Jedná se o předchůdce dnešních moderních kypřicích prášků a dříve se získával suchou destilací organických materiálů (například vlasů, rohoviny, rozložené moči apod.). Dnes už se naštěstí vyrábí chemickou reakcí v laboratoři. V troubě se mění na plyn a tím kypří těsto. V Lidlu ho koupíte příležitostně, obvykle před Vánoci a Velikonocemi, kdy jsou akce na potřeby na pečení.

02.V robotu vypracujeme měkké těsto, které hned vyválíme na pomoučněném vále do 2-3 mm silného plátu. Z hmoty vypichujeme tvary, které přendáme na plech vystlaný pečicím papírem. Na plechu těsto necháme minimálně 12 hodin (ideálně 24 hodin) při pokojové teplotě zaschnout.

03.Druhý den pečeme v troubě rozpálené na 180 °C při programu horkovzduch asi 10 min do žlutého nádechu. 

Dejte pozor, abyste zázvorky nepřepekli a nezískaly hnědý nádech. Oproti jinému cukroví se pečou pouze do žlutého nádechu.

04.Čerstvé cukroví je poměrně tvrdé. Doporučujeme ho nechat alespoň 14 dnů odležet. Skladujeme v chladném temném místě, kde vydrží až několik týdnů.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo