Kuchyně
Česká
Doba přípravy
45 min.
Obtížnost
Začátečník
Zapomeňte na všechny poučky, které znáte o vánočním cukroví! Zázvorky se totiž pečou zcela jinak a šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže jak! Naučíte se namíchat skvělé zázvorové těsto, do kterého použijete amonium – neboli také cukrářské droždí či spěšnou sůl. To zajistí úžasnou křehkost. Zatímco těsto nepotřebuje odpočívat v lednici před zpracováním, vyžaduje dostatek času na vyschnutí, jakmile už je vykrájené na plechu. Díky tomu krásně vyběhne do výšky a ještě si udrží svou formu.
Energie
8 553 kJ / 2 044 kcal
Bílkoviny
38,60 g
Tuky
13,20 g
Vláknina
7,10 g
Sůl
0,40 g
Sacharidy
443,30 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Cukr a vejce v robotu vyšleháme do pěny (asi 3 minuty). Následně metličku vyměníme za hák, ke směsi přidáme mouku, amonium, sušený zázvor a vypracujeme kompaktní těsto.
Co je to amonium (hydrogenuhličitan amonný)? Někdy se mu říká také cukrářské droždí nebo pospěšná sůl. Jedná se o předchůdce dnešních moderních kypřicích prášků a dříve se získával suchou destilací organických materiálů (například vlasů, rohoviny, rozložené moči apod.). Dnes už se naštěstí vyrábí chemickou reakcí v laboratoři. V troubě se mění na plyn a tím kypří těsto. V Lidlu ho koupíte příležitostně, obvykle před Vánoci a Velikonocemi, kdy jsou akce na potřeby na pečení.
02.V robotu vypracujeme měkké těsto, které hned vyválíme na pomoučněném vále do 2-3 mm silného plátu. Z hmoty vypichujeme tvary, které přendáme na plech vystlaný pečicím papírem. Na plechu těsto necháme minimálně 12 hodin (ideálně 24 hodin) při pokojové teplotě zaschnout.
03.Druhý den pečeme v troubě rozpálené na 180 °C při programu horkovzduch asi 10 min do žlutého nádechu.
Dejte pozor, abyste zázvorky nepřepekli a nezískaly hnědý nádech. Oproti jinému cukroví se pečou pouze do žlutého nádechu.
04.Čerstvé cukroví je poměrně tvrdé. Doporučujeme ho nechat alespoň 14 dnů odležet. Skladujeme v chladném temném místě, kde vydrží až několik týdnů.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT