Vepřové výpečky na pivu se zelím a chlupatým knedlíkem

play Přehrát video recept
Vepřové výpečky na pivu se zelím a chlupatým knedlíkem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Je snad vůbec někdo, kdo by nemiloval vepřové výpečky? Nemusíte na ně chodit jenom do restaurace, ale můžete si je velmi snadno udělat doma.

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Pečený bůček

  • 1,5 kg vepřového boku bez kosti z přeštického prasete
  • hrst česneku
  • 3 × cibule
  • 1 × lžíce celého kmínu
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 0,5 l 12° světlého ležáku Maestic Argus
  • 200 ml vepřového vývaru

Zelí

  • vepřové sádlo Pikok
  • 50 g anglické slaniny Pikok 
  • 1 × cibule
  • špetka celého kmínu
  • 100 ml Prosecca Frizzante Allini
  • 400 g kysaného zelí Chef select
  • 2 × bobkové listy Kania
  • 5 × kuliček nového koření Kania
  • 8 × kuliček černého pepře
  • 1 × brambora

Chlupaté knedlíky

  • 200 g vařených brambor
  • 2 × vejce „M“
  • 100 g syrových brambor
  • 100 g hrubé mouky Belbake
  • 1 × lžíce vepřového sádla Pikok
  • čerstvá listová petržel

Orientační nutriční hodnoty

Energie

10 435 kJ / 2 494 kcal

Bílkoviny

49,40 g

Tuky

218,70 g

Vláknina

10,10 g

Sůl

5,50 g

Sacharidy

67,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Pečený bůček:

01.Maso nakrájíme na kostky velké asi 3 × 3 cm a vložíme do pekáče společně s celými stroužky česneku a cibulí pokrájenou na větší kusy. Okořeníme kmínem, solí, pepřem a promícháme. Podlijeme pivem, trochou vývaru a pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 1,5 hodiny. V průběhu pečení podléváme pivem či vývarem podle potřeby.

Zelí:

02.V pánvi rozehřejeme lžíci sádla, na kterém orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky spolu s cibulí najemno a špetkou kmínu. Po chvíli podlijeme Proseccem, přidáme zelí, do plátýnka zabalené divoké koření (bobkové listy, nové koření a černý pepř) a nastrouhanou syrovou bramboru. Pomalu dusíme asi 15 minut do měkka a do zahuštění bramborou.

Chlupaté knedlíky:

03.Uvařené brambory propasírujeme, přidáme vejce, osolíme a přidáme najemno nastrouhané a vyždímané syrové brambory. Promícháme a postupně přidáváme mouku. Z vypracovaného těsta vytvarujeme pomocí lžíce knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě 5 – 6 minut. V průběhu vaření knedlíky otáčíme, aby se dobře provařily. Uvařené knedlíky scedíme, omastíme sádlem a posypeme sekanou listovou petrželí.

Video návod na přípravu chlupatých knedlíků najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Servírování:

04.Výpečky podáváme s chlupatým knedlíkem, kysaným zelím a ideálně i půllitrem oblíbeného vychlazeného piva na zapití.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo