Tapiokový pudink
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Asijská

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Klasický pudink z kravského mléka má dnes již mnoho veganských alterantiv, které jsou nejenom zdravé, ale také velmi chutné. Šéfkuchař Roman Paulus na ukázku připravil tapiokový pudink. Tapioka jsou malé kuličky, které se získávají z tropického kořene maniok. Jedná se tedy o exotickou surovinu. Samotná příprava pudinku je snadná – potřebujete tapiokové perly uvařit ve vodě a kokosovém mléku s cukrem. Až budete mít hotovo, stačí výslednou hmotu smíchat s další porcí kokosového mléka, rozlít do skleniček, ozdobit ovocem, které máte nejraději, a nechat vychladnout.

Tagy

Bez lepku

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Pudink

  • 100 g tapiokových perel
  • 500 ml vody + voda na zalití
  • 500 ml kokosového mléka
  • 4 × lžíce sladidla (cukru, medu, třtinového cukru, stévie)
  • špetka soli

Ovocná omáčka

  • čerstvé ovoce (jahody, borůvky)
  • 2 × mučenky (semínka)
  • mango
  • restovaný kokos

Orientační nutriční hodnoty

Energie

6 503 kJ / 1 554 kcal

Bílkoviny

10,60 g

Tuky

105,10 g

Vláknina

2,80 g

Sůl

0,70 g

Sacharidy

157,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Tapioku namočíme do studené vody a necháme 25 minut nabobtnat.

02.Slijeme přes sítko a společně s 500 ml vody, 200 ml kokosového mléka, cukrem (sladidlem) a špetkou soli přivedeme k varu. Nejprve zprudka a následně pomalu za stálého míchání vaříme asi 10 minut, dokud kuličky nezprůhlední a směs nezhoustne. Sundáme z ohně a necháme vychladnout.

03.Do vychladlého základu důkladně zamícháme zbytek kokosového mléka a naplníme do připravených sklenic.

04.Doplníme podle chuti.

05.● Varianta 1 – jahodovou omáčkou, čerstvými jahodami a borůvkami.

06.● Varianta 2 – mučenkovými semínky, zralým mangem a opečenými plátky kokosu.

Jak připravit ovocnou omáčku?

07.Jahody rozvaříme, podle chuti osladíme cukrem a nakonec propasírujeme přes jemné sítko, abychom je zbavili semínek. Necháme vychladnout. Tímto způsobem lze připravit pyré i z jiného ovoce.

Co je to vlastně tapioka?

08.Tapiokové perly se vyrábí ze škrobu kořene rostliny maniok jedlý, který roste v Jižní Americe.

09.Tapioka je takřka bez alergenu, neobsahuje lepek a je lehce stravitelná. Obsahuje množství jednoduchých sacharidů a je velmi kalorická. I díky tomu pomáhá nasytit hladové v rozvojových zemích a celosvětově je hojně využívaná.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo