Pečená kachna s houbovou omáčkou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 15 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Pečená kachna s houbovou omáčkou a rýží Basmati je nejnovější recept Marcela Ihnačáka. Naleznete ho na našich stránkách kuchynelidu.cz!

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 × kachna bez drobů Čerstvá porce
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • 150 ml sójové omáčky Vitasia
  • 3 × lžíce květového medu Marlene
  • 1 × citrón
  • 300 g hlívy ústřičné
  • olivový olej Primadonna
  • kousek zázvoru
  • 3 × stroužky česneku
  • 2 × lžíce másla Pilos
  • 100 ml suchého bílého vína Pinot Grigio
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 1 × hrst čerstvé petrželky
  • 500 g Basmati rýže Golden Sun
  • 3 × lahůdkové cibulky

Orientační nutriční hodnoty

Energie

6 752 kJ / 1 614 kcal

Bílkoviny

68,50 g

Tuky

92,20 g

Vláknina

4,30 g

Sůl

9,00 g

Sacharidy

121,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Pečená kachna s medem a citrónem

01.Kachnu den předem důkladně nasolíme a necháme ji odležet v ledničce. Poté ji opláchneme a osušíme. Opepříme a podlejeme trochou vody. Zakryjeme alobalem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 1,5 hodiny. Kachnu během pečení poléváme výpekem. Po 1,5 hodině odstraníme alobal, kachnu polejeme 100 ml sójové omáčky a medem. Poklademe na ni na plátky nakrájený omytý citrón a pečeme ještě 30 minut dokřupava.

Houbová omáčka

02.Hlívu nakrájíme na menší kousky. Orestujeme v rozpálené pánvi na troše olivového oleje. Přidáme nadrobno nakrájený zázvor a česnek. Po orestování hub, česneku a zázvoru dozlatova přidáme máslo, osolíme a opepříme. Podlejeme bílým vínem, 50 ml sójové omáčky a zeleninovým vývarem. Omáčku vaříme na mírném plameni asi 10 minut. Nakonec přidáme nadrobno nasekanou petrželku a promícháme.

Basmati rýže

03.Basmati rýži vaříme ve vroucí osolené vodě asi 10 minut doměkka. Scedíme a necháme okapat.

Servírování

04.Na talíř naservírujeme rýži a vedle porci křupavé upečené kachny. Přelejeme houbovou omáčkou. Jídlo ozdobíme nakrájenou lahůdkovou cibulkou a plátky upečeného citrónu.

Tip

05.Pokud se Vám zdá omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit 1 lžící bramborového škrobu, který rozmícháte ve studené vodě.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo