Pečená jehněčí kýta a bramborová roláda se špenátem

play Přehrát video recept
Pečená jehněčí kýta a bramborová roláda se špenátem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Jehněčí maso je specialita, která se hodí zejména k přípravě svátečního nebo nedělního oběda. Zkuste ji podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse – pečenou s cibulí, česnekem a tymiánem, který se podobně jako rozmarýn k jehněčímu masu náramně hodí. Zatímco bude kýta v troubě, zvládnete si připravit i netradiční přílohu v podobě bramborové rolády plněné špenátem. Zjistíte, jak připravit těsto na bramborový knedlík, jak ho správně naplnit špenátem i jak výslednou roládu jednoduše uvařit v potravinové fólii a alobalu. Nakonec už stačí jen servírovat a užít si společný oběd.

Tagy

Velikonoce

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Jehněčí kýta

  • 1 kg jehněčí kýta
  • 100 g cibule
  • 30 g česnek
  • 1 × snítka čerstvý tymián
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 500 ml voda

Roláda

  • 600 g vařené brambory
  • 3 × vejce „M“
  • 200 g hrubá mouka Belbake
  • 200 g mražený listový špenát Freshona

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 100 kJ / 741 kcal

Bílkoviny

51,60 g

Tuky

38,40 g

Vláknina

4,10 g

Sůl

1,30 g

Sacharidy

49,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Jehněčí kýta:

01.Vykostěnou jehněčí kýtu vložíme do pekáčku. Přidáme očištěnou a napůl překrojenou cibuli, neoloupané stroužky česneku a větvičky tymiánu. Osolíme, opepříme, podlijeme vodou a pečeme v troubě rozehřáté na 160 °C asi 2 hodiny. Průběžně přeléváme výpekem.

Bramborová roláda se špenátem:

02.Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, necháme lehce vychladnout a propasírujeme. Špenát necháme rozmrznout a vyždímáme.

Čerstvý špenát nejprve oblanšírujte. Jak na to se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

03.Z propasírovaných brambor, 2 vajec, soli a hrubé mouky připravíme těsto, které později naplníme směsí ze špenátu, soli, pepře a 1 vejce.

04.Na potravinové fólii vyválíme bramborové těsto do obdélníku, na něj rozložíme špenátovou náplň a zarolujeme do rolády pomocí potravinové fólie. 

05.Hotovou roládu zamotáme ještě do alobalu a vaříme v hrnci s vroucí vodou pod pokličkou asi 30 minut. 

Po vychladnutí roládu nakrájejte na plátky a opečete na přepuštěném másle do zlatova.

Podávání:

06.Jehněčí kýtu i roládu nakrájíme na plátky. Na talíř nandáme porci masa i knedlíků, přidáme vypečenou půlku cibule a pár stroužků česneku a celé zalijeme výpekem. 

Pokud by byl výpek moc řídký, zredukujte ho v malém hrnci. 

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo