Nudličky z hovězí kýty s česnekovo-smetanovou omáčkou

play Přehrát video recept
Nudličky z hovězí kýty s česnekovo-smetanovou omáčkou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Hovězí kýta je šťavnatá, vesměs libová a při správné přípravě se prakticky rozpadá na jazyku. Proto šéfkuchař Marcel Ihnačák natočil video recept na nudličky právě z hovězí kýty, které připravuje v česnekovo-smetanové omáčce. Základem česnekové omáčky je cibule a řapíkatý celer, ale nechybí právě ani smetana, díky které recept připomíná tolik oblíbený stroganov (či stroganoff). Hovězí kýtu podává šéfkuchař s pečenými brambory, ale skvěle si pochutnáte například i s rýží!

Tagy

Nedělní oběd

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 3 × cibule
  • 3 × řapíky celer
  • olivový olej Primadonna
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 600 g hovězí kýta Řezníkova čerstvá porce
  • 4 × bobkový list Kania
  • 6 × kulička nové koření
  • 5 × stroužek česnek
  • čerstvý rozmarýn
  • 250 ml smetana ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 1 × lžíce máslo Pilos
  • 1 kg brambory
  • 1 × svazek lahůdková cibulka

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 176 kJ / 759 kcal

Bílkoviny

44,60 g

Tuky

39,30 g

Vláknina

8,70 g

Sůl

1,70 g

Sacharidy

59,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Cibuli a řapíkatý celer nasekáme nadrobno. Orestujeme je v hrnci s olejem dozlatova. Osolíme, opepříme a základ dále restujeme. Maso očistíme, nakrájíme na proužky a přidáme k základu. Přihodíme bobkové listy, nové koření a nastrouhané stroužky česneku, promícháme a dále restujeme, dokud se maso mírně neopeče. 

02.Orestované maso zalijeme vodou po povrch masa, promícháme, šťávu ochutnáme a podle potřeby ochutíme solí nebo pepřem. Zakryjeme poklicí a dusíme doměkka, přibližně hodinu. 

03.Ke konci přihodíme nasekaný rozmarýn a dále dusíme. Přilijeme smetanu, stáhneme oheň, přidáme máslo a vaříme do zhoustnutí.

04.Brambory umyjeme a ve slupce nakrájíme na měsíčky. Přendáme do mísy, ochutíme olejem, solí, pepřem, promícháme a přendáme do zapékací mísy nebo na plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 30 minut. Upečené brambory necháme ještě dojít ve vypnuté troubě. 

05.Hovězí nudličky servírujeme s pečenými bramborami přelité česnekovo-smetanovou omáčkou. Na závěr posypeme nasekanou lahůdkovou cibulkou. 

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo