Kuchyně
Česká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
1 hod. 30 min.
Obtížnost
Začátečník
Hovězí kýta je šťavnatá, vesměs libová a při správné přípravě se prakticky rozpadá na jazyku. Proto šéfkuchař Marcel Ihnačák natočil video recept na nudličky právě z hovězí kýty, které připravuje v česnekovo-smetanové omáčce. Základem česnekové omáčky je cibule a řapíkatý celer, ale nechybí právě ani smetana, díky které recept připomíná tolik oblíbený stroganov (či stroganoff). Hovězí kýtu podává šéfkuchař s pečenými brambory, ale skvěle si pochutnáte například i s rýží!
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
3 176 kJ / 759 kcal
Bílkoviny
44,60 g
Tuky
39,30 g
Vláknina
8,70 g
Sůl
1,70 g
Sacharidy
59,70 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Cibuli a řapíkatý celer nasekáme nadrobno. Orestujeme je v hrnci s olejem dozlatova. Osolíme, opepříme a základ dále restujeme. Maso očistíme, nakrájíme na proužky a přidáme k základu. Přihodíme bobkové listy, nové koření a nastrouhané stroužky česneku, promícháme a dále restujeme, dokud se maso mírně neopeče.
02.Orestované maso zalijeme vodou po povrch masa, promícháme, šťávu ochutnáme a podle potřeby ochutíme solí nebo pepřem. Zakryjeme poklicí a dusíme doměkka, přibližně hodinu.
03.Ke konci přihodíme nasekaný rozmarýn a dále dusíme. Přilijeme smetanu, stáhneme oheň, přidáme máslo a vaříme do zhoustnutí.
04.Brambory umyjeme a ve slupce nakrájíme na měsíčky. Přendáme do mísy, ochutíme olejem, solí, pepřem, promícháme a přendáme do zapékací mísy nebo na plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 30 minut. Upečené brambory necháme ještě dojít ve vypnuté troubě.
05.Hovězí nudličky servírujeme s pečenými bramborami přelité česnekovo-smetanovou omáčkou. Na závěr posypeme nasekanou lahůdkovou cibulkou.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT