Louhované bulky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

15 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Domácí pečivo je jedna z nejlepších věcí, kterou můžete ve své troubě vykouzlit. Šéfkuchař Roman Paulus proto připravil recept na kynuté louhované bulky s parmazánem. Naučíte se, jak namíchat těsto, jak ho správně nechat vykynout, jak vytvarovat bochánky a hlavně to, jak na samotné louhování – věřte tomu, nebo ne, ale toto pečivo se ještě před samotným pečením vaří ve vodě s jedlou sodou. Díky tomu získá krásnou a typickou glazuru. Co s bulkami uděláte, už je na vás – menší bochánky dobře poslouží jako snídaně nebo svačina, ty větší pak klidně jako originální bulky na burgery všeho druhu.


Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 15 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Housky

  • 16 g čerstvé droždí
  • 280 g voda
  • 80 g celozrnná mouka
  • 320 g hladká mouka
  • 10 g sůl
  • 6 g krupicový cukr
  • 45 g máslo
  • 30 g sýr parmazán Parmiggiano Reggiano
  • na potření vejce „M“
  • na posypání vločková sůl
  • na podsypání hladká mouka

Nálev

  • 1 l vody
  • 50 g jedlé sody

Orientační nutriční hodnoty

Energie

538 kJ / 129 kcal

Bílkoviny

3,90 g

Tuky

3,40 g

Vláknina

1,20 g

Sůl

0,70 g

Sacharidy

20,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Droždí rozmícháme s vlažnou vodou. Přidáme obě mouky, sůl, cukr, máslo, nastrouhaný sýr a vypracujeme v hladké těsto za pomoci kuchyňského robota s hákem. 

02.Necháme na teplém místě přikryté utěrkou asi 1 hodinu kynout do zdvojnásobení.

03.Nakynuté těsto zpracujeme na pomoučněném vále, rozdělíme na 15 dílů a vytvarujeme bochánky, které necháme opět nakynout pod utěrkou na teplém místě do zdvojnásobení.

Pokud z těsta připravujete housky na hamburgery, udělejte je dvojnásobně veliké. Těsto tedy rozdělte pouze na 7 dílů.

04.Vodu přivedeme k varu, zamícháme do ní jedlou sodu a bulky do ní vložíme. Povaříme asi minutu, otočíme, opět povaříme minutu a vyndáme na talíř, kde je necháme okapat. Do hrnce jich nedáváme moc, jelikož v teplé vodě nabydou na objemu.

05.Okapané bulky přemístíme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, lehce ostrým nožem nařízneme do kříže, posypeme mořskou solí a pečeme v troubě rozehřáté na 220 °C asi 15 minut na program s horkovzuchem.

06.Podáváme alespoň částečně vychladlé, ideálně s čerstvým máslem a plátkem kvalitní šunky a sýra.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo