Kvašená cuketa
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

10 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Oblíbili jste si kvašení? Zkuste to tentokrát s cuketou! Skvělý tip zejména v období, kdy je cuket nadbytek. Podívejte se na video s Romanem Paulusem.


Tagy

Suroviny

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 10 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 3 l voda
  • 51 g sůl
  • hořčičná semínka
  • 1 kg cuketa
  • 4 × stroužek česnek
  • 200 g mrkev
  • kopr

Orientační nutriční hodnoty

Energie

118 kJ / 28 kcal

Bílkoviny

1,50 g

Tuky

0,40 g

Vláknina

1,60 g

Sůl

5,10 g

Sacharidy

5,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Začneme přípravou solného roztoku. Vodu a sůl přivedeme do varu a přidáme hořčičné semínko. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

02.Očištěnou a omytou cuketu nakrájíme na mandolíně nebo škrabkou na plátky a vložíme do dobře umytých sklenic. Přidáme celé stroužky česneku, plátky mrkve a kopr. 

Cuketu můžete plnit i do kvašáku.

03.Zalijeme solným roztokem, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Ze sklenic odstraníme poklepnutím všechny bublinky. Uzavřeme, ale neutahujeme. Necháme kvasit 6–7 dní na temném místě pokojové teploty. 

Kvasící nádobu je dobré umístit na pečicí plech. Někdy se může stát, že během procesu vyvěrá tekutina ven z nádoby.

04.Poté sklenice utáhneme a skladujeme v lednici, kde vydrží několik měsíců.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo