Kávové brownies
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Americká

počet porcí

Počet porcí

10 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Brownies patří mezi ty nejčokoládovější dezerty, na které můžete narazit, a naprosto skvěle chutnají se šálkem kávy. Co ale zkusit připravit rovnou kávové brownies? Přesně to se rozhodl udělat šéfkuchař Roman Paulus. V jeho video receptu zjistíte, jak připravit čokoládový základ s oříškovým máslem (ve kterém kupodivu nejsou žádné ořechy) i jak správně vyšlehat vejce, aby brownies byly ve výsledku hutné, ale stále krásně vláčné. Naučíte se taky trik s namočeným pečicím papírem, díky kterému se vám bude hotový dezert ještě lépe porcovat.

Tagy

Koláče

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 10 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 225 g máslo
  • 200 g hořká čokoláda na vaření (52 %)
  • 3 × vejce “M”
  • 250 g krystalový cukr
  • 0,5 × vanilkový extrakt
  • 70 ml espresso (silná káva)
  • 0,5 × lžička sůl
  • 16 g tmavé holandské kakao
  • 128 g hladká mouka

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 851 kJ / 442 kcal

Bílkoviny

4,80 g

Tuky

26,20 g

Vláknina

2,50 g

Sůl

0,40 g

Sacharidy

47,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Z másla podle triku Kulinářské akademie Lidlu připravíme oříškové máslo. Máslo necháme v hrnci rozpustit a na mírném plameni vaříme, dokud nezačne vonět o oříšcích a není zcela průzračné. V průběhu procesu odstraňujeme pěnu.

Podrobné video, jak připravit oříškové máslo, se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

02.K teplému oříškovému máslu přisypeme nalámanou čokoládu a mícháme do úplného rozpuštění.

03.V Kuchyňském robotu s cukrem vyšleháme vejce do husté pěny. Následně při nižších obrátkách pomalu přiléváme čokoládové máslo, vanilkový extrakt a hotovou kávu. 

04.Ručně metličkou ke směsi přimícháme sůl, kakao a mouku. Důkladně promícháme.

05.Formu vyložíme pečicím papírem a připravenou hmotu do ní přelijeme. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C 25–30 minut na program horkovzduch.

Nenechte se zmást. Brownies jsou hotové, i když je střed šťavnatý a vypadá nedopečený. Takové hutné a syté mají ze své podstaty být.

06.Brownies před porcováním necháme zcela nebo alespoň částečně vychladnout a podáváme s porcí čerstvě ušlehané šlehačky či zakysanou smetanou. 

07.Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 3 dny. Pokud ho naporcujeme a jednotlivé porce zabalíme do pečicího papíru, můžeme je skladovat v mrazničce, kde vydrží až 3 měsíce.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo