Kapr na černo se švestkovou omáčkou

play Přehrát video recept
Kapr na černo se švestkovou omáčkou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Během čekání na Štědrý den se můžete naučit nový recept na kapra na černo, kterým zaujmete nejenom u vánoční tabule, ale i kdykoliv jindy během roku. Hlavním tahounem receptu šéfkuchaře Romana Pauluse ale není ani tak samotný kapr smažený na přepuštěném másle, ale zejména švestková omáčka plná chutných surovin. Najdete v ní máslo, mrkev, červené víno, ale také loupané mandle, rozinky, lískové oříšky a samozřejmě i samotné sušené švestky (ty můžete vyměnit za povidla). Kapra pak už stačí jen před smažením ochutit česnekem a tymiánem a po chvilce můžete podávat!

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

Omáčka

  • 1 × lžíce máslo Pilos
  • 1 × šalotka
  • 100 g mrkev
  • 100 ml červené suché víno
  • 300 g sušené švestky Alesto
  • 50 g rozinky Belbake
  • 1 × citron (kůra)
  • 500 ml voda
  • 100 g mandle Alesto
  • 50 g pražené lískové ořechy Alesto
  • 100 g perník na strouhání

Kapr:

  • 600 g kapří půlky
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 1 × lžička kmín Kania mlýnek
  • 50 g hladká mouka Belbake
  • 50 g přepuštěné máslo
  • 5 × stroužek česnek
  • 1 × snítka čerstvý tymián

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 994 kJ / 958 kcal

Bílkoviny

39,30 g

Tuky

46,40 g

Vláknina

12,50 g

Sůl

0,40 g

Sacharidy

74,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Omáčka:

01.Den předem sušené švestky zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat.

02.V rozehřátém hrnci rozpustíme máslo, na kterém zpěníme nakrájenou šalotku, středně velké kostičky mrkve a necháme krátce zpěnit. Zarestovaný základ podlijeme červeným vínem, krátce povaříme a přidáme namočené sušené švestky. Dochutíme rozinkami, citronovou kůrou, zalijeme vodou a doplníme ořechy. Přiklopíme poklicí a necháme asi 30 minut vařit na mírném plameni.

03.Uvařenou omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem.

Kapr:

04.Kapra očistíme, nakrájíme na menší filety s kůží a několikrát prořízneme, abychom v jídle necítili kosti.

Jak filetovat kapra, aby byl jako bez kostí, se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

05.Maso ochutíme solí, pepřem, kmínem a každý kousek lehce obalíme v mouce. Smažíme v rozpálené pánvi s přepuštěným máslem téměř celou dobu kůží dolů. Ke konci pečení přidáme do pánve lehce rozmáčklé celé stroužky česneku, snítku tymiánu, rybu otočíme masem dolů a vypneme plamen.

06.Servírujeme porci švestkové omáčky s na másle smaženým kaprem. Přelijeme výpekem, ozdobíme bylinkami a podáváme ideálně s pečenými brambory nebo preclíkovým knedlíkem.

Jak připravit preclíkové knedlíky zjistíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo