Kuchyně
Česká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Během čekání na Štědrý den se můžete naučit nový recept na kapra na černo, kterým zaujmete nejenom u vánoční tabule, ale i kdykoliv jindy během roku. Hlavním tahounem receptu šéfkuchaře Romana Pauluse ale není ani tak samotný kapr smažený na přepuštěném másle, ale zejména švestková omáčka plná chutných surovin. Najdete v ní máslo, mrkev, červené víno, ale také loupané mandle, rozinky, lískové oříšky a samozřejmě i samotné sušené švestky (ty můžete vyměnit za povidla). Kapra pak už stačí jen před smažením ochutit česnekem a tymiánem a po chvilce můžete podávat!
Energie
3 994 kJ / 958 kcal
Bílkoviny
39,30 g
Tuky
46,40 g
Vláknina
12,50 g
Sůl
0,40 g
Sacharidy
74,50 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Den předem sušené švestky zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat.
02.V rozehřátém hrnci rozpustíme máslo, na kterém zpěníme nakrájenou šalotku, středně velké kostičky mrkve a necháme krátce zpěnit. Zarestovaný základ podlijeme červeným vínem, krátce povaříme a přidáme namočené sušené švestky. Dochutíme rozinkami, citronovou kůrou, zalijeme vodou a doplníme ořechy. Přiklopíme poklicí a necháme asi 30 minut vařit na mírném plameni.
03.Uvařenou omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem.
04.Kapra očistíme, nakrájíme na menší filety s kůží a několikrát prořízneme, abychom v jídle necítili kosti.
Jak filetovat kapra, aby byl jako bez kostí, se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
05.Maso ochutíme solí, pepřem, kmínem a každý kousek lehce obalíme v mouce. Smažíme v rozpálené pánvi s přepuštěným máslem téměř celou dobu kůží dolů. Ke konci pečení přidáme do pánve lehce rozmáčklé celé stroužky česneku, snítku tymiánu, rybu otočíme masem dolů a vypneme plamen.
06.Servírujeme porci švestkové omáčky s na másle smaženým kaprem. Přelijeme výpekem, ozdobíme bylinkami a podáváme ideálně s pečenými brambory nebo preclíkovým knedlíkem.
Jak připravit preclíkové knedlíky zjistíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT