Dušená krůtí stehna na víně
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná 42×
počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Nechte se inspirovat na stránkách kuchynelidlu.cz a připravte si dušená krůtí stehna na víně.

Tagy

Na víně

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 4 × spodní krůtí stehna Čerstvá porce
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 g cibule
  • 4 × stroužky česneku
  • 500 ml červeného vína Bordeaux
  • 1 l krůtího vývaru
  • 2 × lžíce rajčatového protlaku Mikado
  • 50 ml olivového oleje Lucesse
  • 5 kuliček černého pepře Mikado
  • 5 kuliček nového koření Mikado
  • 3 × bobkové listy Mikado
  • 2 × větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 2 × větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 × hrst čerstvé petrželky
  • sůl
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • 1 × citrónová a pomerančová kůra
  • francouzské máslo (smíchaná 1 lžíce změklého másla s 1 lžící hladké mouky)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

5 231 kJ / 1 237 kcal

Bílkoviny

116,40 g

Tuky

69,10 g

Vláknina

3,90 g

Sůl

3,10 g

Sacharidy

20,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Omytá krůtí stehna vykostíme tak, že vyřízneme hlavní kost, seřízneme maso od kůže a odstraníme šlachy. (Kosti, kůži a šlachy můžeme použít na přípravu vývaru). Maso nakrájíme na větší kusy, osolíme a opepříme. Necháme rozpálit hrnec, opečeme maso na olivovém oleji ze všech stran dozlatova a přendáme do mísy.

02.Kořenovou zeleninu nakrájíme na menší kostičky a restujeme na výpeku z masa. Cibuli a česnek nakrájíme na větší kusy a po chvíli přidáme ke kořenové zelenině. Spolu restujeme asi 10 minut. Přidáme rajčatový protlak a krátce orestujeme, aby se protlak nespálil. Základ podlijeme červeným vínem, necháme povařit a přidáme černý pepř, nové koření, bobkový list, tymián a rozmarýn. Důkladně promícháme. Vrátíme zpátky orestované maso a podle potřeby podlijeme krůtím vývarem tak, aby bylo maso lehce zalité. Přiklopíme a krátce povaříme. Následně vložíme celý hrnec i s pokličkou do předehřátě trouby na 180 °C a necháme dusit 1–1,5 hodiny. Maso vyjmeme z omáčky a dáme do mísy. Do omáčky přidáme francouzské máslo a důkladně rozmícháme metličkou. Dochutíme nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůrou a necháme provařit (10–15 minut). Omáčku propasírujeme přes sítko, vrátíme zpátky maso a necháme provařit. Nakonec přidáme nasekanou petrželku.

Servírování

03.Dušená krůtí stehna s omáčkou podáváme ve větší míse. Jako příloha jsou vhodné pečené brambory.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo