Čočková polévka s klobásou a paprikou

play Přehrát video recept
Čočková polévka s klobásou a paprikou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Na Nový rok se musí jíst čočka, to je jasná věc. Co ale takhle tentokrát nahradit klasickou čočku s vařeným vejcem a párkem lehce pikantní čočkovou polévkou podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse? Kromě toho, že vám zajistí, že nebudete v novém roce strádat, bude fungovat i jako skvělý vyprošťovák po silvestrovské noci. Naučíte se, jak správně orestovat klobásu a kořenovou zeleninu do základu, jak a kdy polévku zahustit i to, proč se čočka musí solit až na úplný závěr.

Tagy

Skromně a skvěle

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 × lžíce sádla Pilos
  • 100 g uherské klobásy Pikok
  • 35 g celeru
  • 30 g mrkve
  • 35 g petržele
  • 2 × cibule
  • 4 × stroužky česneku
  • 1 × lžíce rajčatového protlaku Kania
  • 2 × bobkové listy Kania
  • 2 × lžíce mleté papriky Kania
  • 100 g čočky Campo Largo
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 2 × lžíce másla Pilos
  • 2 × lžíce hladké mouky Belbake
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • listová petržel na ozdobu

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 846 kJ / 441 kcal

Bílkoviny

19,10 g

Tuky

25,80 g

Vláknina

6,40 g

Sůl

4,40 g

Sacharidy

35,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Čočku zalijeme vodou tak, aby byla ponořená a necháme 2 hodiny odstát.

02.Na rozpuštěném sádle orestujeme nakrájenou klobásu, postupně přidáme na kousky nakrájenou mrkev, celer a petržel, najemno nasekanou cibuli, česnek a restujeme na středním plameni 5-10 minut.

03.Ochutíme rajčatovým protlakem, celý bobkovým listem a mletou paprikou dle chuti (sladkou, pálivou, nebo mix). Krátce orestujeme, doplníme namočenou čočkou, podlijeme vývarem a vaříme 15-20 minut.

Vývar můžete použít i z jiného masa. Jak si domácí vývar připravit zjistíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu.

04.Před koncem zahustíme tmavou máslovou jíškou a dovaříme dokud nebude čočka měkká. Hotovou polévku osolíme a opepříme.

Jak si připravit máslovou jíšku zjistíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu.

05.Na talíři ozdobíme sekanou petrželí nebo pažitkou a podáváme s krajícem chleba.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo