Kuchyně
Česká
Počet porcí
3 porce
Doba přípravy
40 min.
Obtížnost
Začátečník
Rybízový džem (neboli marmeláda, což je ale trochu nepřesné označení) je klasika, na kterou ale s chutí zapomenete, když vyzkoušíte džem připravit z angreštu. Přesně do takového se pustil i šéfkuchař Roman Paulus. Spolu s angreštem použil i hrušky, které mají samy o sobě skvělé želírovací vlastnosti a nemusíte tak s nimi přidávat žádná další zahušťovadla. Džem si snadno připravíte s náčiním, které máte běžně v kuchyni, ale pokud, stejně jako Roman Paulus, sáhnete po kuchyňském robotu Monsieur Cuisine, budete se divit, jak rychle vám práce půjde od ruky!
Energie
3 551 kJ / 849 kcal
Bílkoviny
3,40 g
Tuky
2,10 g
Vláknina
17,40 g
Sůl
0,01 g
Sacharidy
215,90 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Postup pro manuální vaření v Monsieur Cuisine:
02.Sklenice a víčka vysterilizujeme na program vaření v páře po dobu 5 minut (nezapomeneme do nádoby přidat trochu vody).
Množství ovoce vychází asi na 3 sklenice, tedy přibližně 55 třicetigramových porcí džemu.
03.Ovoce omyjeme a necháme okapat. Hrušky zbavíme jádřinců a pokrájíme na menší kusy.
04. Z nádoby vylijeme vodu po vaření v páře. Nastavíme na funkci váhy a odměříme nejprve 1 kg angreštu, váhu vynulujeme, přidáme 300 g hrušek, váhu znovu vynulujeme, dosypeme 500 g cukru a doplníme 1 lžičkou kyseliny citronové.
05.Ovoce s cukrem rozmixujeme na stupeň 6 po dobu 4 vteřin, aby se narušila slupka.
06.Následně zapneme manuální vaření a vaříme při teplotě 130 °C, po dobu 30 minut a mícháme zpětným chodem na stupeň 3. Hned zezačátku vaření přidáme celou tyčinku skořice.
07.Uvařený džem přelijeme do čistých sklenic (jakmile narazíme na skořici, vyndáme ji) a položíme víkem dolů a vychladnout.
Džem na konci není třeba mixovat, jelikož se ovoce rozvaří na kaši. Pokud máte raději jemnější strukturu, hotový džem ještě promixujte dohladka.
08. Postup bez Monsieur Cuisine:
09.Sklenice s víčky dobře omyjeme a ideálně vysterilizujeme.
10.Ovoce omyjeme či rozmrazíme. Hrušky zbavíme jádřinců a stopek a pokrájíme na menší kusy.
11.Připravené ovoce nandáme do hrnce, přidáme cukr, kyselinu citronovou a šťouchadlem lehce rozmačkáme. Za stálého míchání vaříme 30 minut.
Džem na konci není třeba mixovat, jelikož se ovoce rozvaří na kaši. Pokud máte raději jemnější strukturu, hotový džem ještě promixujte dohladka.
12.Z hotového džemu vyndáme tyčinku skořice a nandáme jej do připravených sklenic. Uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Jak vyzkoušet, zdali je džem již dostatečně provařený a hustý? Malý talířek nechte zchladit v lednici či mrazáku, nandejte na něj maličké množství ovocné hmoty a nechte vychladnout. Díky tomu zjistíte finální hustotu výrobku.
13.Skladujeme ve spíži nebo sklepě, kde vydrží až několik měsíců.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT