
Co uvařit z černého kořene? K čemu ho použít? Na tyto i jiné otázky vám odpoví Roman Paulus v receptu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se, k čemu se černý kořen hodí, jak z něj vytvořit zeleninové chipsy, jak ho zpracovat jako přílohu a v neposlední řadě i to, jak ho zachovat bílý. Dejte šanci hadímu mordu, jak se kořenu také přezdívá, a vyzkoušejte tuto neobyčejnou kořenovou zeleninu ještě dnes.
Recepty na přípravu černého kořene
Potřebujeme: papírové utěrky, škrabka
Suroviny
Chipsy z černého kořene
- neloupaný černý kořen
- rostlinný olej
Opečený černý kořen
- neloupaný černý kořen
- plnotučné mléko
- rostlinný olej
- máslo
- čerstvý tymián
- sůl
Postup
Chipsy z černého kořene
Černý kořen nejprve důkladně propereme ve vodě, abychom ho zbavili veškerého písku. Poté škrabkou připravíme tenké dlouhé plátky, které ihned smažíme v rostlinném oleji dozlatova a necháme okapat na papírové utěrce.
Opečený černý kořen
Kořen nejprve důkladně propereme ve vodě, abychom ho zbavili veškerého písku a škrabkou oloupeme. Černý kořen rychle oxiduje a mění barvu. Abychom tomu předešli, odkládáme ho rovnou do misky či hrnce s jedním dílem mléka a třemi díly vody – udrží si tak krásnou bílou barvu.
Mléčnou směs lehce osolíme, zeleninu v ní uvaříme na skus, slijeme, nakrájíme na 5 cm dlouhé špalíčky a pečeme v pánvi s rozehřátým olejem. Ke konci přidáme i lžíci másla a čerstvý tymián. Nakonec dosolíme podle chuti.
Jak použít černý kořen?
Uvařená zelenina je skvělým základem do salátů a pomazánek (zkuste třeba pomazánku z černého kořene a lososa zde).
Opečená varianta se hodí jako chutná a zdravá příloha, zejména ke zvěřině nebo rybě.
Chipsy se hodí ke slavnostnímu dozdobení mnohých pokrmů a zároveň dodají křupavost.
Komentáře (0)
zobrazit vše