Kuře v celerovém krému
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká, Zdravá

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Vyzkoušejte recept Romana Pauluse na chutné kuře s celerovou omáčkou. Najdete ho na stránkách Kuchyně Lidlu.

Tagy

Na víně

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 × celé kuře Čerstvá porce
  • 1 × mrkev
  • 1 × petržel
  • 2 × cibule
  • 600 g celeru
  • 3 × bobkové listy Mikado
  • rostlinný olej Promienna
  • 2 × lžíce másla Pilos
  • 3 × lžička cukru krystal Castello
  • 1 × lžíce hladké mouky Castello
  • 100 ml polosuchého bílého vína Riesling Pfalz Mosel
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 250 ml čerstvé smetany ke šlehání Pilos (obsah tuku 33 %)
  • 1 × citron
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • 2 × lahůdkové cibulky (na ozdobení)
  • 5 × kulička celého černého pepře Mikado
  • 5 × kulička nového koření Mikado

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 991 kJ / 954 kcal

Bílkoviny

60,40 g

Tuky

61,70 g

Vláknina

5,40 g

Sůl

3,70 g

Sacharidy

33,60 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Kuře

01.Do hrnce nalejeme (podle velikosti hrnce) asi 1 až 1,5 l vody, do ní vložíme očištěnou, na kousky nakrájenou mrkev, petržel, cibuli, trochu celeru a divoké koření.

02.Tip: Podívejte se, jak Roman připravuje domácí kuřecí vývar na Kulinářské akademii Lidlu.

03.Omyté a osušené kuře rozporcujeme - odřízneme křídla a stehna. Rozdělíme je na horní a spodní. Na spodních stehnech prořízneme kůži a šlachy. Prsa rozřízneme na poloviny, ale nevykostíme je. Jednotlivé části kuřete vložíme do hrnce s vodou a zeleninou a vaříme 30 - 35 minut na mírném ohni doměkka.

04.Jakmile je maso uvařené, vyjmeme z vývaru na talíř a necháme vychladnout. Pak všechny části zbavíme kůže, prsa vykostíme a vývar přecedíme.

Celerový krém

05.Do druhého hrnce dáme olej, máslo a najemno nakrájenou cibulku, kterou zpěníme (cibule se nesmí zbarvit). Přidáme očištěný a na kostičky nakrájený celer, který restujeme do změknutí. Ochutíme cukrem, lehce zaprášíme moukou, krátce orestujeme a podlijeme vínem. Po chvíli přidáme připravený vývar a vaříme dalších 20 minut. Přilijeme smetanu a vaříme dalších 5 minut. Omáčku nakonec tyčovým mixérem v hrnci rozmixujeme na jemný krém. Dochutíme citronovou šťávou a solí. Maso zbavené kůží, chrupavek a kostí (vyjma křídelní a stehenní kosti) ponoříme zpět do omáčky a prohřejeme.

Servírování

06.Do hlubokého talíře servírujeme kuřecí maso, které přelejeme dostatečným množstvím omáčky, navrch nasypeme najemno nakrájenou lahůdkovou cibulku. Jako příloha jsou ideální šťouchané brambory s cibulkou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo