Černá čočka s taliánem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

45 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Na novoroční oběd se už tradičně chystá čočka a pokud chcete připravit něco extra, rozhodně vám nesmí utéct tento recept našeho šéfkuchaře Romana Pauluse. Ten vyměnil klasickou zelenou čočku za černou čočku beluga, která nejenom trochu jinak chutná, ale také se díky své velikosti mnohem rychleji uvaří. Zjistíte i to, jak čočku správně zahustit jíškou, ale i jak postupovat, pokud chcete, aby váš oběd byl bezlepkový. Čočka se následně podává s taliánem a jak se patří i s kyselou okurkou a vejci – ale ne tak ledajakými – v tomto receptu ochutnáte volská oka z křepelčích vajíček!

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 2 × lžíce sádlo Pikok
  • 100 g cibule
  • 30 g celer
  • 30 g petržel
  • 40 g mrkev
  • 250 g černá čočka beluga
  • 1 l zeleninový vývar
  • 1 × lžíce hladká mouka Belbake
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 2 × lžíce krémové balsamico Italiamo
  • čerstvá máta
  • 1 × lžíce citron (kůra)
  • 25 × kulička celý černý pepř Kania
  • 10 × kulička nové koření Kania
  • 5 × bobkový list Kania
  • 4 × nožička talián Pikok
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 12 ks křepelčí vejce
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 100 g nakládané okurky Cornichons Premium Freshona
  • listová petržel

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 947 kJ / 704 kcal

Bílkoviny

33,40 g

Tuky

37,60 g

Vláknina

8,90 g

Sůl

5,90 g

Sacharidy

53,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.V rozehřáté pánvi necháme rozpustit 1 lžíci sádla, přidáme hladkou mouku, připravíme jíšku a dáme ji zatím stranou.

Jak se připravuje jíška, se naučíte v naší Kulinářské akademii zde.

02.Do rozehřáté pánve s 1 lžící sádla přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a restujeme asi 3 minuty. Přidáme čočku, podlijeme zeleninovým vývarem a vaříme skoro doměkka (asi 20 minut). 

Na přípravu můžete použít i klasickou zelenou čočku, tu však nezapomeňte před vařením namočit.

03.Před změknutím čočku zahustíme připravenou jíškou, necháme provářet, osolíme, přidáme balsamico, nakrájené lístky máty a nastrouhanou citronovou kůrou.

04.Do hrnce s vroucí vodou vložíme kuličky černého pepře, nového koření a bobkové listy, přidáme taliány a krátce je prohřejeme.

05.Do rozehřáté pánve nalijeme trochu olivového oleje, rozklepneme křepelčí vajíčka a osolíme. Příprava volských ok trvá asi 1 minutu.

Detailní postup a tipy na přípravu křepelčích vajec najdete v Kulinářské akademii zde.

06.Hotovou čočku podáváme s uvařeným taliánem nakrájeným na kolečka a volskými oky z křepelčích vajec.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo