Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
45 min.
Obtížnost
Pokročilý
Na novoroční oběd se už tradičně chystá čočka a pokud chcete připravit něco extra, rozhodně vám nesmí utéct tento recept našeho šéfkuchaře Romana Pauluse. Ten vyměnil klasickou zelenou čočku za černou čočku beluga, která nejenom trochu jinak chutná, ale také se díky své velikosti mnohem rychleji uvaří. Zjistíte i to, jak čočku správně zahustit jíškou, ale i jak postupovat, pokud chcete, aby váš oběd byl bezlepkový. Čočka se následně podává s taliánem a jak se patří i s kyselou okurkou a vejci – ale ne tak ledajakými – v tomto receptu ochutnáte volská oka z křepelčích vajíček!
Energie
2 947 kJ / 704 kcal
Bílkoviny
33,40 g
Tuky
37,60 g
Vláknina
8,90 g
Sůl
5,90 g
Sacharidy
53,70 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.V rozehřáté pánvi necháme rozpustit 1 lžíci sádla, přidáme hladkou mouku, připravíme jíšku a dáme ji zatím stranou.
Jak se připravuje jíška, se naučíte v naší Kulinářské akademii zde.
02.Do rozehřáté pánve s 1 lžící sádla přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a restujeme asi 3 minuty. Přidáme čočku, podlijeme zeleninovým vývarem a vaříme skoro doměkka (asi 20 minut).
Na přípravu můžete použít i klasickou zelenou čočku, tu však nezapomeňte před vařením namočit.
03.Před změknutím čočku zahustíme připravenou jíškou, necháme provářet, osolíme, přidáme balsamico, nakrájené lístky máty a nastrouhanou citronovou kůrou.
04.Do hrnce s vroucí vodou vložíme kuličky černého pepře, nového koření a bobkové listy, přidáme taliány a krátce je prohřejeme.
05.Do rozehřáté pánve nalijeme trochu olivového oleje, rozklepneme křepelčí vajíčka a osolíme. Příprava volských ok trvá asi 1 minutu.
Detailní postup a tipy na přípravu křepelčích vajec najdete v Kulinářské akademii zde.
06.Hotovou čočku podáváme s uvařeným taliánem nakrájeným na kolečka a volskými oky z křepelčích vajec.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT