Apelace je výraz, který je nejčastěji používán u vín z Francie a Itálie, méně pak u vín ze Španělska. Ve své podstatě označuje region, který se nachází v nějaké vinařské oblasti. Region většinou nese název podle vesnice nebo města, kde se nachází a kam katastrálně náleží. Výrobce smí název vinařské apelace ukázat na etiketě, pouze pokud je víno vyrobeno v souladu s normami stanovenými v dané apelaci. Normy se týkají odrůdové skladby ve vinicích, která je určena na základě historických tradic a dlouholetých zkušeností. Normy jsou také dány zákonem, který určuje: způsob pěstování révy vinné, limity úrody, kolik se smí sklidit tun z hektaru, způsob sklizně – ručně nebo mechanicky, vinifikace, zrání, do jakých lahví smí být víno plněno, za jak dlouho může být víno uvedeno na trh.
Skutečnost, že je víno označeno apelací ovšem neznamená, že bude lépe chutnat. Chuť vína je individuální záležitostí. Nicméně toto označení alespoň zajistí, že se jedná o produkt, který prošel určitou kontrolou příslušných orgánů.
Během pracovního týdne nezbývá většině z nás čas na přípravu netradičních a rafinovaných pokrmů. Poradíme Vám, jak upravit oblíbené špagety. Po…
Irsko se proslavilo výrobou dvou alkoholických nápojů – skvělého piva Guinness a tradiční dlouholeté whiskey. K výrobě obou nápojů se využívá ječmen,…
Hůlky místo klasického příboru rozhodně nemusíte vzít do ruky jen v restauraci, můžete si je vyzkoušet i doma.