Apelace vína

Apelace vína

Apelace je výraz, který je nejčastěji používán u vín z Francie a Itálie, méně pak u vín ze Španělska. Ve své podstatě označuje region, který se nachází v nějaké vinařské oblasti.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Apelace je výraz, který je nejčastěji používán u vín z Francie a Itálie, méně pak u vín ze Španělska. Ve své podstatě označuje region, který se nachází v nějaké vinařské oblasti. Region většinou nese název podle vesnice nebo města, kde se nachází a kam katastrálně náleží. Výrobce smí název vinařské apelace ukázat na etiketě, pouze pokud je víno vyrobeno v souladu s normami stanovenými v dané apelaci. Normy se týkají odrůdové skladby ve vinicích, která je určena na základě historických tradic a dlouholetých zkušeností. Normy jsou také dány zákonem, který určuje: způsob pěstování révy vinné, limity úrody, kolik se smí sklidit tun z hektaru, způsob sklizně – ručně nebo mechanicky, vinifikace, zrání, do jakých lahví smí být víno plněno, za jak dlouho může být víno uvedeno na trh.

Skutečnost, že je víno označeno apelací ovšem neznamená, že bude lépe chutnat. Chuť vína je individuální záležitostí. Nicméně toto označení alespoň zajistí, že se jedná o produkt, který prošel určitou kontrolou příslušných orgánů.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.