Apelace je výraz, který je nejčastěji používán u vín z Francie a Itálie, méně pak u vín ze Španělska. Ve své podstatě označuje region, který se nachází v nějaké vinařské oblasti. Region většinou nese název podle vesnice nebo města, kde se nachází a kam katastrálně náleží. Výrobce smí název vinařské apelace ukázat na etiketě, pouze pokud je víno vyrobeno v souladu s normami stanovenými v dané apelaci. Normy se týkají odrůdové skladby ve vinicích, která je určena na základě historických tradic a dlouholetých zkušeností. Normy jsou také dány zákonem, který určuje: způsob pěstování révy vinné, limity úrody, kolik se smí sklidit tun z hektaru, způsob sklizně – ručně nebo mechanicky, vinifikace, zrání, do jakých lahví smí být víno plněno, za jak dlouho může být víno uvedeno na trh.
Skutečnost, že je víno označeno apelací ovšem neznamená, že bude lépe chutnat. Chuť vína je individuální záležitostí. Nicméně toto označení alespoň zajistí, že se jedná o produkt, který prošel určitou kontrolou příslušných orgánů.
Rýže je nejdůležitější obilovinou světa a jako hlavní příjem potravy jí má asi ¼ obyvatel zeměkoule. A světová produkce stále stabilně stoupá. Víte…
Chcete, aby vaše letní posezení dostalo provensálský šmrnc? Připravte jednoduché olivové tapenády, které vyniknou s pečivem i zeleninou.
Děti milují limonády a ty z obchodů jsou pro ně často příliš sycené a plné cukru. Když se pustíte do domácích limonád, můžete sami množství sladidla…