Vepřová panenka s houbami a gratinovanými brambory

play Přehrát video recept
Vepřová panenka s houbami a gratinovanými brambory
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Nevíte si rady s podzimním jídelníčkem? Roman Paulus je tu s řešením. K obědu si připravte vepřovou panenku s houbami a lahodnými gratinovanými brambory.


Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Vepřová panenka:

  • 800 g vepřová panenská svíčková Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • na opečení vepřové sádlo Pikok
  • čerstvý tymián

Houbové ragú:

  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 2 × lžíce máslo Pilos
  • 400 g čerstvé houby (hlíva, žampiony)
  • 50 g cibule
  • čerstvý tymián
  • 100 ml brandy
  • 100 ml smetana ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • čerstvá pažitka

Gratinované brambory:

  • 250 ml smetana ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 2 × stroužek česnek
  • čerstvý tymián
  • 400 g brambory

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 662 kJ / 875 kcal

Bílkoviny

50,80 g

Tuky

56,70 g

Vláknina

4,80 g

Sůl

2,90 g

Sacharidy

26,60 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Vepřová panenka:

01.Panenku z obou stran osolíme a opepříme. V rozehřáté pánvi necháme rozpustit sádlo a panenku opečeme ze všech stran. Do pánve přidáme několik větviček tymiánu.

Panenku můžete ochutit také rozmarýnem nebo šalvějí.

02.Opečenou panenku přendáme i s výpekem a bylinkami do zapékací mísy a dopečeme v troubě předehřáté na 160 °C 8–10 minut na program horkovzduch. Po upečení vyndáme z trouby, přikryjeme pokličkou nebo alobalem a necháme asi 10 minut odpočinout. Před podáváním nakrájíme panenku na plátky.

Houbové ragú:

03.Do rozehřáté pánve nalijeme trochu oleje, přidáme máslo a necháme zpěnit. Přidáme houby nakrájené na větší kusy, osolíme, opepříme a opečeme. 

400 g čerstvých hub můžete nahradit 100 g sušených.

04.K opečeným houbám přidáme cibuli nakrájenou na nudličky a ještě chvíli restujeme. Přidáme pár lístečků čerstvého tymiánu a podlijeme brandy. 

Po podlití brandy můžete houby oflambovat. 

05.Přilijeme smetanu a svaříme na potřebnou hustotu.

06.Do hotového ragú přidáme nasekanou pažitku, přilijeme výpek z mísy, ve které odpočívala panenka, a zamícháme.

Do tohoto receptu se skvěle hodí také lesní houby.

Gratinované brambory:

07.Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. 

08.Do hrnce vlijeme smetanu, osolíme, přidáme nasekaný tymián a prolisovaný česnek a promícháme. Do vroucí smetany vložíme brambory a vaříme několik minut. 

09.Přendáme do zapékací mísy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 35–40 minut (ze začátku lze péct pod pokličkou nebo alobalem).

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo