Tzatziki
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Řecká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Tzatziki (někdy i nesprávně tzatziky) je oblíbený okurkový řecký salát, který se v této části středomoří podává nejčastěji ke grilovanému masu a rybám, ale dobře chutná i jako pomazánka na celozrnném nebo pita chlebu. Jak si ho připravit, prozradí šéfkuchař Roman Paulus. Je to veskrze snadné a rychlé a když si nastrouháte okurku chvíli dopředu, aby stihla dobře okapat, je to ještě rychlejší! Nejznámější varianta je samozřejmě s řeckým jogurtem a koprem, ale pokud vám kopr zrovna dvakrát nevoní, můžete vyzkoušet i verzi, kde kopr nahradíte čerstvou mátou.

Tagy

Světová kuchyně

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 140 g salátová okurka
  • sůl
  • 250 g řecký jogurt
  • pepř
  • 1 × stroužek česnek
  • 1 × lžíce citronová šťáva
  • 1 × snítka čerstvý kopr

Orientační nutriční hodnoty

Energie

359 kJ / 86 kcal

Bílkoviny

6,00 g

Tuky

6,30 g

Vláknina

0,20 g

Sůl

0,10 g

Sacharidy

4,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo, posolíme a necháme vykapat v sítku. Ke konci lžící vodu z okurky ještě vytlačíme.

02.Takto připravenou okurku smícháme s jogurtem, solí, pepřem, nastrouhaným česnekem. Přidáme citronovou šťávu, nakrájený kopr a dobře promícháme. 

Místo kopru můžete použít čerstvou mátu.

03.Podáváme jako přílohu ke grilovanému masu, rybám či pita chlebu. 

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo