Kuchyně
Řecká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Začátečník
Tzatziki (někdy i nesprávně tzatziky) je oblíbený okurkový řecký salát, který se v této části středomoří podává nejčastěji ke grilovanému masu a rybám, ale dobře chutná i jako pomazánka na celozrnném nebo pita chlebu. Jak si ho připravit, prozradí šéfkuchař Roman Paulus. Je to veskrze snadné a rychlé a když si nastrouháte okurku chvíli dopředu, aby stihla dobře okapat, je to ještě rychlejší! Nejznámější varianta je samozřejmě s řeckým jogurtem a koprem, ale pokud vám kopr zrovna dvakrát nevoní, můžete vyzkoušet i verzi, kde kopr nahradíte čerstvou mátou.
Energie
359 kJ / 86 kcal
Bílkoviny
6,00 g
Tuky
6,30 g
Vláknina
0,20 g
Sůl
0,10 g
Sacharidy
4,20 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo, posolíme a necháme vykapat v sítku. Ke konci lžící vodu z okurky ještě vytlačíme.
02.Takto připravenou okurku smícháme s jogurtem, solí, pepřem, nastrouhaným česnekem. Přidáme citronovou šťávu, nakrájený kopr a dobře promícháme.
Místo kopru můžete použít čerstvou mátu.
03.Podáváme jako přílohu ke grilovanému masu, rybám či pita chlebu.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT