Smetanová zelňačka s vepřovým ovarem

play Přehrát video recept
Smetanová zelňačka s vepřovým ovarem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

3 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Kysané zelí výborně chutná, ale také obsahuje spoustu vitaminů, a tak se skvěle hodí v zimě, když potřebujete alespoň trochu posílit svou imunitu. Šéfkuchař Roman Paulus z něj tentokrát připravuje bílou zelňačku, do které kromě samotného zelí patří i papriková klobása, vepřový vývar a kousky ovaru. Zjistíte mimo jiné i to, jakým kořením zelňačku ochutit, jak ji správně zahustit i proč byste brambory měli uvařit zvlášť a přidat až na samotný konec.

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2,5 kg zabíjačkový balíček (bok, koleno, ocásek) Řezníkova čerstvá porce
  • 2 × lžíce sádlo Pikok
  • 100 g cibule
  • 2 × stroužek česnek
  • 250 g uherská klobása Pikok
  • kmín celý Kania
  • bobkový list Kania
  • 1 × lžíce pálivá mletá paprika Kania
  • 1 l vepřový vývar (získáme vařením masa)
  • 200 g kysané zelí Freshona
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 3 × lžíce hladká mouka Belbake
  • 100 ml čerstvá smetana ke šlehání (33 % tuku) Pilos
  • 100 g brambory
  • listová petržel
  • na podávání žitný chléb

Orientační nutriční hodnoty

Energie

10 359 kJ / 2 476 kcal

Bílkoviny

121,70 g

Tuky

216,20 g

Vláknina

3,40 g

Sůl

6,10 g

Sacharidy

17,90 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Z boku, kolena a ocásku uvaříme vývar. Z kolene obereme libové maso, které poté přidáme do polévky.

Jak uvařit vepřový vývar, se dozvíte v Kulinářské akademii zde.

02.V rozehřátém hrnci necháme rozpustit sádlo a orestujeme dosklovata cibuli nakrájenou na menší kousky a česnek nadrobno. Po chvíli přidáme klobásu nakrájenou na půlkolečka, kmín a bobkový list.

Koření zarestujte se základem, více se rozvoní.

03.Přidáme mletou papriku, podlijeme připraveným vývarem, přidáme kysané zelí, opepříme, osolíme a vaříme doměkka. Mouku rozmícháme ve smetaně, až vznikne hladké těstíčko, zahustíme jím polévku a necháme provářet alespoň 15-20 minut.

04.Přidáme obrané maso z kolene, které ještě pokrájíme na menší kousky, a vařené brambory nakrájené na menší kostky. 

Brambory vařte odděleně, v kyselém zelí se dobře neuvaří.

05.Podáváme do hlubšího talíře posypané nasekanou listovou petrželí, nejlépe s krajícem žitného chleba.

Pokud dáváte přednost domácímu chlebu, upečte si žitný chléb podle Kulinářské akademie. Recept najdete zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo