Zjistěte, čím jsou charakteristická jednotlivá paliva používaná ke grilování, a rozhodněte se, které Vám bude nejlépe vyhovovat.
Dřevěné uhlí
Rozpálíme ho přibližně za 10-15 minut a hoří relativně rychle − po 30 až 40 minutách z něj zůstává jenom popel.
Produkuje hodně tepla.
Brikety
Mají více kompaktní strukturu než dřevěné uhlí, což způsobuje, že se déle rozpalují, ale zato mají delší dobu hoření.
Mají vysoké kalorické hodnoty, díky čemuž lze dosáhnout vyšších teplot, což je důležité u přípravy velkých kusů masa (např. celé kuře).
Méně častěji se musí přisypávat do ohniště.
Některé brikety mohou obsahovat látky, které během grilování pronikají do jídla – při jejich nákupu zkontrolujte, zda splňují všechny požadované normy.
Dřevo
Grilujeme výlučně s použitím dřeva z listnatých stromů! Jehličnany obsahují éterické oleje, které vlivem vysoké teploty mohou mít silně toxické vlastnosti.
Ideálně se hodí ke grilování, protože dává masu aroma a neobsahuje žádné škodlivé látky.
Vlivem vysoké teploty dříví dává grilovaným pokrmům výborné aroma.
Mělo by být dobře vysušené.