Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Do většího hrnce dáme asi 1 l vody, očištěnou a na větší kousky nakrájenou mrkev (40 g), celer (30 g), petržel (30 g), pórek, bobkové listy, celé černé a nové koření. Necháme přejít varem.
Mezitím připravíme závitky. Omyté a osušené steaky nařízneme po délce tzv. „do motýlka“, aby vznikly ploché řízky. Přikryjeme potravinovou fólií a lehce naklepeme. Každý plátek osolíme, opepříme a naplníme kouskem syrové mrkve, celeru a anglické slaniny. Svineme a svážeme kuchyňským provázkem. Takto připravené závitky vložíme do hrnce se zeleninou a vaříme doměkka na mírném ohni 45–60 minut. Hotové závitky vyjmeme z vývaru a po zchladnutí odstraníme provázek.
Z másla a hladké mouky v hrnci připravíme světlou jíšku. Necháme vychladnout. K vychladlé jíšce přilejeme polovinu horkého vývaru, ve kterém se vařily závitky a metličkou důkladně rozmícháme. Osolíme, opepříme a přidáme druhou polovinu. Důkladně promícháme a vaříme asi 15–20 minut. Nakonec přidáme do omáčky křen a důkladně rozmícháme. Omáčku můžeme zjemnit trochou smetany. Do hotové omáčky vložíme závitky a necháme zahřát.
V hrnci přivedeme k varu asi 0,5 l vody s octem. Do vařicí vody vyklepneme postupně vajíčka, stáhneme plamen a vajíčka necháme zatáhnout. Poté pomocí vidličky nebo lžíce opatrně otáčíme, aby se bílek obalil kolem žloutku. Vaříme na hniličko 3–5 minut.
Závitky servírujeme nakrájené na menší kousky, s pošírovaným vejcem a přelité křenovou omáčkou. Jako příloha jsou vhodné šťouchané brambory s lahůdkovou cibulkou.