Marcel Ihnačák
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Vepřový vrabec se špenátem a brambory

Naučíte se, jak správně vepřovou plec nakrájet i orestovat na sádle, aby se následně dopekla do měkka v troubě s cibulí, česnekem a rajčatovým protlakem. Zjistíte i několik triků na přípravu pečených brambor a mladého špenátu – tradičních příloh, bez které by vepřový vrabec zkrátka nebyl úplný.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 800 g vepřové plece bez kosti, v celku, Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 50 g vepřového sádla Pikok
  • celý kmín Kania
  • 15 × stroužků česneku
  • 1 × cibule
  • 600 g malých brambor
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • čerstvý rozmarýn
  • 2 × lžíce rajčatového protlaku Kania
  • 2 × lžíce másla Pilos
  • 200 g mladého špenátu
  • velká pánev
  • dvě zapékací mísy

POSTUP

Očištěné maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a zprudka restujeme v rozehřátém sádle. Po chvíli ochutíme kmínem a promícháme. Jakmile se maso zatáhne, přidáme šest nadrobno nasekaných stroužků česneku, cibuli a za občasného míchání restujeme.

Mezitím umyté a osušené brambory přepůlíme a přendáme do zapékací mísy. Pokapeme olejem, ochutíme solí, pepřem, šesti jemně rozmáčklými stroužky česneku (ve slupce) a natrhaným rozmarýnem. Rukama promícháme, aby byly rovnoměrně ochucené. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 45 minut.

K masu přimícháme rajčatový protlak a krátce orestujeme. Podlijeme vroucí vodou tak, aby maso bylo do 2/3 zalité. Stáhneme z ohně a přendáme do druhé zapékací mísy. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 45 minut až hodinu. Podle potřeby podléváme vodou.

Těsně před dokončením v rozehřátém oleji opečeme nadrobno nakrájené tři stroužky česneku. Přidáme máslo a necháme rozpustit. Jakmile česnek získá zlatavou barvu, vložíme do pánve umytý a osušený špenát. Zlehka promícháme, osolíme, opepříme a stáhneme z ohně.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU