Marcel Ihnačák
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Vepřová kýta s červenou řepou, brambory a jablečným křenem

Vepřová kýta je oblíbený šťavnatý kus masa, který v kuchyni najde celou řadu využití. Jedno takové vám ukáže i šéfkuchař Marcel Ihnačák, který vás naučí i to, jak kýtu před pečením správně nařezat. Během pečení připravíte i přílohu, kterou jsou tentokrát restované brambory a netradičně i restovaná červená řepa, kterou skvěle doplní domácí jablečný křen.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 kg vepřová kýta (zadní část)
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 200 ml bílé suché víno
  • 12 × stroužek česnek
  • čerstvý rozmarýn
  • 1 kg brambory
  • 500 g červená řepa
  • 1 × jablko
  • 100 g sterilovaný strouhaný křen Kania
  • 0,5 × citron (šťáva)

POSTUP

Maso na kůži nařežeme. Přendáme ho do zapékací mísy nebo na plech, osolíme, opepříme, zakápneme olejem, podlijeme vínem, přidáme 7 celých stroužků česneku a posypeme rozmarýnem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 2 hodiny. Během celé doby pečení poléváme výpekem.

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Překrojíme je na poloviny nebo na čtvrtiny a opečeme v pánvi s rozehřátým olejem. Osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem a přihodíme 5 rozmačkaných nebo nastrouhaných stroužků česneku. Předvařenou červenou řepu nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a opečeme na oleji.

Jablko očistíme, nastrouháme nahrubo. Přendáme do mísy, přidáme sterilovaný křen, sůl, pepř, citronovou šťávu, olej a důkladně promícháme. 

Pečené maso podáváme s červenou řepou, brambory a jablečným křenem. Na závěr ozdobíme rozmarýnem. 

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.