Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Topinamburový krém

Topinambury jsou skvělou surovinou, která by se měla objevit i ve vaší kuchyni. Nemusí se loupat a příprava je opravdu rychlá. Z topinambur můžete připravit pyré, křupavé chipsy nebo je upéct v troubě. Skvěle se hodí také na přípravu krémové polévky. Uvařte si tento výjimečný recept podle Romana Pauluse a získáte chutný oběd pro celou rodinu.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Topinamburový krém

  • rostlinný olej
  • 100 g cibule čerstvý tymián
  • 500 g topinambur
  • 100 g másla
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 100 ml čerstvé smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 50 ml čerstvého mléka (3,5 % tuku) na vyšlehání

Na servírování

  • zeleninové ragú (šalotka, vařené topinambury, vařená mrkev, listová petržel)
  • topinamburové chipsy
  • hrnec
  • tyčový mixér
  • pánev

POSTUP


V rozehřátém hrnci s olejem orestujeme najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme lístky tymiánu, očištěné (neoloupané) topinambury a asi lžíci másla, osolíme, opepříme a necháme 5 – 8 minut dusit. Podlijeme vínem, necháme provařit, podlijeme vývarem a vaříme doměkka (20 – 25 minut). Přilijeme smetanu, rozmixujeme a ještě propasírujeme. Opět přivedeme k varu, vmícháme lžíci másla, přilijeme trochu studeného mléka a pomocí tyčového mixéru napěníme.

Zeleninové ragú: V pánvi necháme rozpustit lžíci másla, přidáme najemno nakrájenou šalotku a necháme zpěnit. Přidáme vařené topinambury a mrkev nakrájené na kostky a krátce orestujeme. Přidáme nasekanou listovou petržel.

Topinamburový krém podáváme s připraveným ragú a topinamburovými chipsy.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU