Rýži připravíme podle návodu na obalu. Řapíkatý celer, sušená rajčata a cherry rajčata nakrájíme nadrobno.
Cizrnu přecedíme a přendáme do rozpálené pánve s olejem. Přidáme připravená cherry rajčata, řapíkatý celer, natrhané olivy a promícháme. Dochutíme sušenými rajčaty, solí a pepřem. Krátce opečeme, přihodíme máslo, necháme rozpustit a přidáme na kolečka nakrájenou lahůdkovou cibulku. Na závěr do pánve vmícháme uvařenou rýži a podle potřeby ochutíme solí či pepřem.
Kůži z lososa stáhneme, nakrájíme na porce a opečeme v rozpálené pánvi s olejem. Osolíme, opepříme a před dopečením lososa pokapeme šťávou z citronu.
Z bazalky odstraníme hrubší stonky, přelijeme olejem, osolíme, opepříme, ochutíme šťávou z citronu a dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem.
Šťavnatého lososa podáváme se zeleninovou rýží a bazalkovým olejem. Na závěr ozdobíme lístky bazalky.