Počet porcí
1 porce
Doba přípravy
35 min.
Obtížnost
Začátečník
Na klacku se dá jednoduše opéct špekáček nebo třeba kousek chleba, to zkusil už snad každý. Ale pokud si chcete zaručeně pochutnat, vyzkoušejte na klacku upéct i celou rybu! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept, ve kterém ukazuje, jak se nad ohněm dá připravit pečený pstruh. Naučíte se, jak rybu správně ochutit (pepřem, solí a bylinkami – libečkem a voňavým koprem), ale hlavně to, jak ji dobře napíchnout na klacek, aby se opekla rovnoměrně. Nakonec stačí jen najít správné místo nad ohněm a chvilku si počkat. Díky triku Romana Pauluse snadno poznáte i to, kdy budete s opékáním hotovi!
Energie
18 kJ / 4 kcal
Bílkoviny
0,30 g
Tuky
0,10 g
Vláknina
0,20 g
Sůl
0,00 g
Sacharidy
0,70 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Pstruha dobře očistíme, vykucháme a zbavíme žaber.
02.Osolíme, opepříme (zvenku i zevnitř) a naplníme bylinkami. My jsme zvolili libeček a kopr.
Skvěle se hodí i tymián, rozmarýn, petržel či pažitka.
03.Pstruha napíchneme na dřevěný klacík, uříznutý z živého keře nebo stromu. Použijeme ještě 2 malá dřívka na upevnění ryby na klacku.
Vždy používejte pouze větve z dobře známých nejedovatých a chemicky neošetřených rostlin.
04.Klacky zapíchneme vedle ohniště, nakloníme k ohništi (nikoli nad oheň) a necháme pomalu opékat. Před dokončením, můžeme rybu přisunout blíž k ohni, nebo žhavým uhlíkům.
05.Za přibližně 30 minut je hotový a můžeme podávat.
Jak poznáme, že je ryba hotová? Jakmile se začíná z klacku sešupovat či protáčet, obvykle je to spolehlivé znamení, že je dobře propečená.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT