Marcel Ihnačák
Doba přípravy2 hod. 15 min.

Pečená vepřová kýta s růžičkovou kapustou a topinambury

Ochutnejte houbový pokrm Marcela Ihnačáka – hovězí ragú s liškami. Recept najdete na stránkách kuchynelidlu.cz.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 kg vepřové kýty Řezníkova čerstvá porce
  • 2 × mrkve
  • 2 × petržele
  • 6 × stroužků česneku
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • čerstvý rozmarýn
  • 2 × cibule
  • 2 × lžíce vepřového sádla Pikok
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 500 g růžičkové kapusty
  • 1 kg topinamburů
  • 1 × pálivá paprička
  • čerstvý tymián
  • 3 × lžíce másla Pilos
  • pečicí plech
  • sítko

POSTUP

Pečené maso

Do masa uděláme tenkým nožem 10-12 otvorů, do kterých vložíme mrkev a petržel nakrájené na hranolky a celé stroužky česneku. Ze všech stran osolíme, opepříme, přendáme na plech a posypeme natrhaným rozmarýnem. Na plech přidáme zbylou kořenovou zeleninu a 1 cibuli nakrájené na větší kousky, na maso a na zeleninu položíme kousky sádla, podlijeme vínem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 2 hodiny. V průběhu pečení přeléváme asi každých 15 minut výpekem, v případě potřeby ještě podlijeme vodou nebo vínem.

Příloha

Růžičkovou kapustu zblanšírujeme ve vroucí osolené vodě do poloměkka a společně s topinambury nakrájenými na menší kousky orestujeme v pánvi s olivovým olejem doměkka a dozlatova, nadrobno nakrájenou cibulí a pálivou papričkou. Osolíme, opepříme a přidáme nasekaný tymián. Těsně před dokončením přidáme 2 lžíce másla.

Omáčka

Jakmile je maso upečené, výpek přecedíme do pánve a zredukujeme na hustší omáčku. Těsně před dokončením přidáme 1 lžíci másla na zjemnění.

Servírování

Pečené maso nakrájíme na plátky a podáváme s restovanou zeleninou přelité omáčkou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.