Krkovici osolíme, opepříme, z vrchní strany a po obvodu potřeme hořčicí a medem. Malým nožem maso prošpikujeme a naplníme polovinou stroužků pokrájeného česneku a větvičkami rozmarýnu. Ochucené maso přendáme do pekáče, podlijeme vodou, přiklopíme poklicí a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 1 hodinu na program horkovzduch. Následně poklici sundáme a pečeme další hodinu dokřupava.
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na velké špalíčky. Nandáme do zapékací mísy, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem, ochutíme celými stroužky česneku a nasekanou bylinkou.
Tip: K zelenině se stejně dobře hodí i rozmarýn nebo šalvěj.
Promícháme, podlijeme trochou vody a dobře zakryjeme alobalem. Pekáč přidáme do trouby ke krkovici jakmile z masa sundáme poklici, a zeleninu pečeme 1 hodinu.
Servírujeme na mělkém talíři porci pečené zeleniny s plátky čerstvě nakrájené zkaramelizované pečené krkovice a přelijeme výpekem. Ozdobíme lístky petržele.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 937 kcal, 43 g bílkovin, 30 g sacharidů, 71 g tuků.