Roman Paulus
Doba přípravy5 hod.

Meruňkový džem

Možná se vám na zahradě urodilo příliš mnoho meruněk, možná vám někdo daroval plnou bedýnku a možná jste si jich jen koupili pár kilo v obchodě. Jedna z nejlepších věcí, jak s nimi naložit, je vyrobit meruňkový džem. Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak takovou meruňkovou marmeládu, jak někteří říkají, připravit, a prozradí vám i několik triků, jak na to, aby meruňky nebyly v džemu úplně rozvařené, ale aby v něm bylo i několik šťavnatých kousků. Nakonec zjistíte i to, jak sklenice s džemem sterilizovat a příjemně duchutit pomocí bílého rumu nebo jiného dobrého alkoholu a hořící špejle.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 600 g čerstvých meruněk
  • 300 g krupicového cukru
  • bílý rum
  • sklenice
  • sítko
  • zapalovač
  • dřevěná špejle

POSTUP

Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny nebo osminy, pocukrujeme je a necháme 3-4 hodiny macerovat. Ovoce pustí šťávu, kterou vycedíme a samotnou svaříme v sirup asi na polovinu původního objemu. Následně přidáme 2/3 meruněk, rozvaříme a ke konci přidáme zbytek ovoce pokrájený na menší kousky.

Hotový džem nandáme do důkladně vymytých spařených sklenic, zalijeme trochou tvrdého alkoholu a zapálíme. Necháme chvíli hořet a dokud ještě plápolá oheň, sklenici zavřeme.

TIP: Pozor, nespalte se! Plamen skoro není vidět.

Skladujeme ve spíži, kde vydrží až do další sezóny. Po otevření přendáme do lednice.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU