Marcel Ihnačák
Doba přípravy1 hod.

Lososové taštičky z listového těsta

Listové těsto si většina z vás spojuje patrně se sladkými recepty, jako jsou různé taštičky nebo štrúdly. Šéfkuchař Marcel Ihnačák vám ale ukáže, že listové těsto se skvěle hodí i do slané kuchyně. Připravil recept na taštičky plněné fenyklem, sušenými rajčaty a lahůdkovou cibulkou. A samozřejmě lososem. Naučíte se, jak jednoduše odříznout z filetu kůži i jak ho správně nakrájet, aby se v taštičkách dobře propekl. Nakonec stačí náplň zabalit do trojúhelníkových taštiček, ty ochutit čerstvým tymiánem a nechat asi 20 minut péct. Během toho si můžete připravit i jednoduchou bylinkovou salsu s pálivou papričkou, která taštičky skvěle doplní.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Lososové taštičky

  • 1 × fenykl
  • olivový olej Primadonna
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 3 × lahůdkové cibulky
  • 1 × hrst sušených rajčat v oleji Baresa
  • 0,5 × citronu (šťáva)
  • 600 g filetu lososa s kůží
  • 1 × listové těsto Chef Select
  • 1 × vejce „M“
  • čerstvý tymián
  • čerstvý tymián

Bylinková salsa

  • 1 × hrst čerstvé máty
  • 1 × hrst čerstvé bazalky
  • 1 × hrst čerstvé listové petržele
  • 1 × pálivá paprička
  • 1 × lahůdková cibulka
  • 50 g strouhaného parmazánu Parmigiano Reggiano Lovilio
  • olivový olej Primadonna
  • 0,5 × citronu (šťáva)
  • velký plech
  • pečicí papír
  • struhadlo

POSTUP

Z fenyklu odřežeme spodní dřevnatou část a nať, kterou odložíme na později. Zbylou část nakrájíme na tenké plátky a restujeme v pánvi s olejem. Osolíme, opepříme a postupně přidáváme lahůdkové cibulky nasekané na kolečka, lístky tymiánu a překrojená sušená rajčata. Po chvíli stáhneme z ohně, pokapeme citronovou šťávou a necháme vychladnout.

Z lososa stáhneme kůži a nakrájíme na tenké plátky.

Listové těsto rozvineme a nakrájíme na 8 přibližně stejně velkých čtverců. Do středu každého dáme kousek lososa a fenyklové směsi s rajčaty. Okraje čtverců potřeme rozšlehaným vajíčkem a přeložíme tak, aby nám vznikly trojúhelníky. Okraje důkladně uzavřeme a taštičky přendáme na plech vystlaný pečicím papírem. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme lístky tymiánu. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 15 – 20 minut dozlatova.

Bylinky zbavené dřevnatých stonků nasekáme nadrobno. Přimícháme najemno nakrájenou papričku bez semínek, lahůdkovou cibulku a strouhaný parmazán. Přilejeme olej tak, aby nám vznikla hustší salsa. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.

Lososové taštičky servírujeme s bylinkovou salsou, kterou podáváme v samostatné misce.


Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU