Marcel Ihnačák
Doba přípravy1 hod.

Jehněcí ragú s kari, koriandrem a kuskusem

Každý z vás určitě zná spoustu receptů na různé masové guláše a ragú – třeba na klasiku s hovězím nebo výrazné zvěřinové ragú. Vyzkoušejte ale také lehce netradiční ragú s kari a kořenovou zeleninou podle receptu šéfkuchaře Marcela Ihnačáka. Naučíte se, jak správně maso očistit i jak připravit zeleninový základ. Marcel Ihnačák zvolil k přípravě ragú jehněčí maso, ale určitě si pochutnáte i s jiným oblíbeným masem. Až budete mít hotovo – doslova za pár desítek minut v jednom hrnci – ochuťte hotové ragú koriandrem a připravte si k němu tentokrát lehkou přílohu. Tu obstará vařený kuskus nebo například libovolné zeleninové pyré podle vašeho výběru.


SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • olivový olej Primadona
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 3 řapíky celeru
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 1 kg jehněčí kýty Řezníkova čerstvá porce
  • 5 stroužků česneku
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 pálivá paprička
  • 100 g rajčatového protlaku Kania
  • 1 polév. lž. kari koření Kania
  • 0.5 citronu (šťáva)
  • 200 ml smetany ke šlehání Pilos (33 %)
  • 200 g kuskusu Campo Largo
  • 1 hrst čerstvého koriandru

POSTUP

Do rozpáleného hrnce s olejem postupně vkládáme nadrobno nakrájené cibule, mrkve a celer. Osolíme, opepříme a restujeme.

Jehněčí stehno vykostíme. Maso nakrájíme na menší kousky. 

Tip:Kosti s odřezky nevyhazujeme, můžeme z nich uvařit vývar.

K základu přidáme česnek a zázvor nasekaný nadrobno. 

Jakmile zelenina získá zlatavou barvu, přihodíme kousky jehněčí kýty. Dochutíme nakrájenou papričkou zbavenou semínek. 

K zatáhnutému masu přidáme protlak a kari. Promícháme a krátce orestujeme. Osolíme, opepříme a zalijeme vroucím vývarem nebo vodou tak, aby maso bylo zalité. Na mírném ohni pod pokličkou dusíme doměkka asi 30–45 minut. Podle potřeby můžeme přilévat tekutinu.

Uvařené ragú stáhneme z ohně, ochutíme citronovou šťávou a zjemníme smetanou.

Kuskus nasypeme do misky, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a zalijeme vroucí vodou asi 0,5 cm nad povrch kuskusu. Promícháme, přikryjeme fólií a necháme odstát přibližně 5 minut, dokud kuskus nevsákne všechnu tekutinu.

Jehněcí ragú servírujeme s kuskusem posypané nasekaným koriandrem. 

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU