Marcel Ihnačák
Doba přípravy1 hod. 10 min.

Hovězí stroganov

Hovězí stroganov (známý také jako stroganoff) je výbornou variací na oblíbený guláš, která je původem z ruské kuchyně. Dnes se ale těší velké oblibě i u nás. Díky video receptu šéfkuchaře Marcela Ihnačáka si ji můžete připravit i vy, je to snadné! Naučíte se vše od přípravy základu přes správné zpracování hovězí kýty až po samotné dochucení smetanové omáčky. Podávat můžete stejně jako Marcel Ihnačák s rýží nebo klidně s dobrým (nejlépe domácím) houskovým knedlíkem.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • olivový olej Primadonna
  • 1 ks cibule
  • 4 ks stroužky česneku
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 400 g hovězích nudliček z kýty
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 0,5 l vody nebo hovězího vývaru
  • 2 × lžíce plnotučné hořčice Kania
  • 100 g hnědých žampionů
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 200 g jasmínové rýže Golden Sun
  • 200 g zakysané smetany Pilos
  • 1 × lžíce hladké mouky Belbake
  • 1 × hrst čerstvé listové petržele
  • 2 ks lahůdkové cibulky
  • metlička
  • hrnec vhodný do trouby

POSTUP

V rozehřáté pánvi s olejem orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přihodíme nasekaný česnek a sůl. Do základu přidáme maso, osolíme, opepříme a zprudka restujeme. Jakmile se maso zatáhne, ochutíme hořčicí, promícháme a chvíli restujeme. Přidáme nakrájené žampiony, sůl a pepř. Podlijeme vínem a krátce povaříme, aby se z něho odpařil alkohol. Potom podlijeme vývarem nebo vroucí vodou, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme přibližně 30 minut do měkka. Během dušení podle potřeby přiléváme vodu.

Mezitím do rozehřátého hrnce s olejem nasypeme rýži, osolíme a krátce restujeme. Potom ji zalejeme vroucí vodou (1 cm nad rýži), přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C přibližně na 10 ‒ 15 minut. Hotovou promícháme a ve vypnuté troubě necháme dojít.

Jakmile je maso měkké, nejprve smetanu smícháme s moukou, potom ji přilijeme k masu a krátce na mírném plameni povaříme. Stáhneme z ohně a posypeme nasekanou listovou petrželí.

Hovězí stroganov servírujeme s rýží dozdobené nakrájenou lahůdkovou cibulkou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.