Markéta Krajčovičová
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Dort s marcipánem a banány

Připravte si exkluzivní dort s marcipánem a banány. Recept najdete na kuchynelidlu.cz.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
12

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto

  • 4 × vejce "M"
  • 150 g cukru krystal Castello
  • 200 g másla Pilos
  • 3 × lžíce vlažné vody
  • 100 g čokolády na vaření Fin Carré
  • 50 g hladké mouky Castello
  • 250 g polohrubé mouky Castello
  • 0,5 × balení kypřicího prášku do pečiva (asi 13 g)

Náplň dortu

  • 600 g marcipánové hmoty Belbake
  • 250 g másla Pilos
  • 70 g holandského kakaa na pečení Castello
  • 50 g cukru moučka Castello
  • 5 ks banánů
  • bramborový škrob Castello na zpracování marcipánu

Krém na dort

  • 250 g másla Pilos
  • 2 × lžíce holandského kakaa na pečení Castello
  • 2 × lžíce moučkového cukru Castello

Marcipánové růžičky

  • 400 g marcipánové hmoty Belbake
  • bramborový škrob Castello na zpracování marcipánu
  • štětec
  • kulatá forma na pečení (Ø 24 cm)
  • kuchyňský robot
  • váleček

POSTUP

Těsto

V robotu ušleháme žloutky s cukrem a rozpuštěným máslem. Za stálého šlehání přilijeme vlažnou vodu a rozpuštěnou čokoládu. Po vypnutí robota nasypeme do těsta smíchanou hladkou a polohrubou mouku s kypřicím práškem. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků a vzniklé těsto dáme do pečicím papírem vyložené formy. Pečeme na 150 °C asi 50 minut.

Náplň dortu

V robotu smícháme změklé máslo, kakao a moučkový cukr. Za stálého míchání přidáváme vidličkou 2 rozmačkané banány. Krém nemícháme příliš dlouho, abychom ho „nepřešlehali“. Vyválíme kulatý plát z marcipánu o velikosti korpusu (aby se nelepil na vál, použijeme bramborový škrob, příp. moučkový cukr).

Dort

Vychlazený korpus uprostřed rozřízneme. Spodní část potřeme polovinou připraveného krému. Na něj položíme vyválený marcipán a potřeme zbylým krémem. Po celém povrchu naskládáme kolečka ze 3 nakrájených banánů a přikryjeme druhou částí korpusu. Dort vložíme do lednice ztuhnout. Povrch dortu natřeme krémem ušlehaným z másla, kakaa a cukru. Strany a obvod horní části dortu ozdobíme čokoládovými hoblinkami. Vrchní část ozdobíme růžičkami z marcipánové hmoty.

Marcipánové růžičky

Základ růžičky tvoří asi 2 cm vysoký kužel z marcipánové hmoty, který obalujeme postupně do ručně vytvarovaných tenkých plátků – lístků ze všech stran, přičemž u každého plátku ponecháme tlustší spodní část, kterou při připevnění na kužel odtrhneme. Postačí 4 lístky. Proti lepení marcipánu na prsty použijeme bramborový škrob. Okvětní lístky dozdobíme na okrajích kakaem, které nanášíme štětcem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.