Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Smrže patří k nejcennějším houbám, které můžete sehnat. Pokud se Vám podaří tuto lahůdku získat, je potřeba řádně ji využít. V tomto triku vám Roman Paulus ukáže, jak připravit lahodnou omáčku ze smržů. Dokonale doladí chuť různých pečených mas nebo grilované zeleniny.

 

Recept na přípravu smržové omáčky

Suroviny:

  • 20 g sušených nebo 50 g čerstvých smržů
  • 20 g másla
  • 30 g šalotky
  • 20 ml brandy
  • 20 ml bílého portského vína
  • sůl
  • pepř
  • 50 ml omáčky demi-glace
  • 1 větší lžíce francouzského másla
  • 50 ml čerstvé smetany ke šlehání
  • listová petržel

Postup:

Sušené smrže nejdříve namočte do studené vody (na 2 – 3 hodiny). Sceďte, vodu uložte na později a smrže nakrájejte. Nejdříve odkrojte nožičku a poté nakrájejte na poloviny, případně čtvrtiny. Důkladně propláchněte, aby se všechen písek dostal pryč.

V rozehřáté pánvi rozpusťte máslo, nechte zpěnit šalotku nakrájenou najemno, přidejte čisté smrže a krátce poduste. Podlijte brandy a bílým portským vínem, osolte a opepřete. Jakmile se alkohol trochu svaří, přilijte vodu, ve které byly smrže namočené a nechte zredukovat. Přilijte omáčku demi-glace a nechte asi 5 minut provařit. Přidejte francouzské máslo, přilijte smetanu a nechte ještě asi 5 minut provařit. Přidejte nasekanou listovou petržel a podávejte, nejlépe s pečeným telecím hřbetem nebo pečenou drůbeží.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.