Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
50 min.
Obtížnost
Začátečník
Pořídili jste si pěkný kus vepřové panenky a přemýšlíte, co s ním? Vyzkoušejte tento recept šéfkuchaře Marcela Ihnačáka, který připravil panenku s cizrnou a žampiony. Ukáže vám, jak panenku očistit a následně orestovat ze všech stran, aby se ještě před pečením pěkně zatáhla a v troubě následně nevyschla. Zatímco se maso bude péct v troubě, připravíte si přílohu v podobě cizrny se slaninou, česnekem, žampiony a trochou bílého suchého a vína. Celé kouzlo dokončí ještě výborná rozmarýnová omáčka s česnekem a opět – bílým suchým vínem.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
2 533 kJ / 608 kcal
Bílkoviny
52,50 g
Tuky
34,60 g
Vláknina
5,00 g
Sůl
2,20 g
Sacharidy
18,50 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Ideálně den předem (alespoň 6 hodin) namočíme cizrnu do vody. Na druhý den ji scedíme a propláchneme. Přendáme do hrnce s vodou, přidáme pár větviček rozmarýnu a dáme vařit. Jakmile je cizrna měkká, scedíme ji a necháme odkapat.
02.Panenku očistíme, osolíme, opepříme, překrojíme na polovinu a opečeme v pánvi s olejem ze všech stran dozlatova. Přidáme na kousky nakrájenou slaninu, nadrobno nasekanou cibuli a olej podle potřeby. Maso přendáme na plech, posypeme rozmarýnem, pokapeme olejem a dáme dopéct do trouby vyhřáté na 200 °C přibližně na 5 minut. Před koncem pečení přidáme na panenku 2 lžíce másla.
03.Do základu, ve kterém jsme opékali maso, přihodíme nadrobno nasekané 3 stroužky česneku, žampiony překrojené na poloviny a směs ochutíme solí a pepřem. Mezitím do menšího rozehřátého hrnce nalijeme olej a přidáme 2 lžíce másla.
04.Do základu přisypeme cizrnu a cherry rajčata překrojená na poloviny. Přilijeme trochu rozpuštěného másla z hrnce a 50 ml vína. Vaříme na mírném ohni, jakmile rajčata změknou. Na závěr ochutíme šťávou z ½ citronu, stáhneme z ohně a přihodíme 1 hrst nakrájené petrželové natě.
05.Do hrnce k máslu a oleji přidáme 2 nasekané stroužky česneku, rozmarýn a krátce opražíme. Panenku vytáhneme z trouby. Výpek přelijeme do hrnce a panenku na plechu zakryjeme alobalem a necháme chvíli odstát. Do hrnce přilijeme 50 ml vína, ochutíme osolíme, opepříme, přidáme šťávu z ½ citronu a 1 lžíci másla.
06.Panenku nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a servírujeme se směsí cizrny, cherry rajčat a žampionů. Na závěr ještě přelijeme omáčkou.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT