Kuchyně
Americká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Pokud nevíte, jak připravit dokonalý steak, navštivte naše stránky kuchynelidlu.cz. Marcel Ihnačák Vám představí svůj recept na hovězí maso ve čtyřech provedeních.
Energie
3 920 kJ / 937 kcal
Bílkoviny
52,10 g
Tuky
64,90 g
Vláknina
5,60 g
Sůl
4,20 g
Sacharidy
30,10 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Omyté a důkladně osušené steaky z obou stran osolíme a opepříme. Steaky grilujeme v rozpálené grilovací pánvi ze všech stran dozlatohněda. Během grilování pokapeme olivovým olejem. Nakonec přidáme máslo a stáhneme z ohně. Steaky přendáme na talíř. Sirloin steak potřeme ořechovým máslem, striploin steak posypeme nasekanými bylinkami (bazalka, máta, petrželka), nastrouhaným česnekem a citronovou kůrou. Necháme 4–5 minut odpočívat.
02.Ořechy orestujeme v pánvi bez tuku a nasekáme nadrobno. Přendáme do misky a smícháme spolu se změklým máslem, nastrouhaným sýrem grana padano, nasekaným rozmarýnem, solí a pepřem.
03.Do pánve, ve které jsme opékali steaky, nalijeme portské víno. Vaříme, dokud se nerozředí o polovinu a neodvaří se všechny přilepené části z pánve. Přidáme 1 lžíci másla a necháme rozpustit. Omáčku servírujeme v samostatné misce.
04.V misce smícháme sójovou omáčku, portské víno, med, citronovou šťávu, pepř, česnek a zázvor nakrájený na tenké plátky. Omyté a osušené steaky vložíme do marinády a necháme asi 20 minut marinovat v lednici.
05.Steaky důkladně osušíme a zprudka orestujeme v rozpálené pánvi s olivovým olejem z každé strany asi 2 minuty. Stáhneme z ohně, pokapeme citronovou šťávou a přidáme lžíci másla. Zakryjeme alobalem a necháme pár minut odpočívat. Nakrájíme na tenké plátky, osolíme a pokapeme olivovým olejem.
06.Mrkev a petržel nakrájíme na přibližně stejně velké kousky, oblanšírujeme ve vroucí osolené vodě do poloměkka. Scedíme a necháme okapat. Orestujeme v rozpálené pánvi na olivovém oleji, spolu se 3 stroužky česneku nakrájenými na plátky. Osolíme, opepříme a restujeme dozlatova. Nakonec přidáme šťávu z 1 citronu, omyté a osušené špenátové listy a ½ hrsti nasekaných bylinek.
07.Cuketu nakrájíme na větší kostky, zbylý česnek na plátky. Orestujeme v pánvi na troše olivového oleje dozlatova. Osolíme, opepříme, přidáme šťávu z 1 citronu, hrst zelených oliv a ½ hrsti nasekaných bylinek.
08.Steaky podáváme na větším talíři nebo podnose - steaky ze svíčkové přelité omáčkou z portského vína, sirloin steak s ořechovým máslem a striploin steak ochucený česnekem, citronem a bylinami. Marinovaný flat iron steak nakrájíme na tenké plátky, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Přílohy servírujeme v samostatných miskách.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT