Parmigiano Reggiano vs. Grana Padano
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Italská

doba přípravy

Doba přípravy

5 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Parmezán nebo Grana Padano – který sýr máte raději? Zjistěte rozdíl mezi těmito ikonami italské kuchyně ve videu s Riccardem Lucquem. 

Riccardo Lucque

Riccardo Lucque

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • Parmigiano Reggiano
  • Grana Padano

Orientační nutriční hodnoty

Energie

0 kJ /

Bílkoviny

0,00 g

Tuky

0,00 g

Vláknina

0,00 g

Sůl

0,00 g

Sacharidy

0,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Co by byla Itálie bez sýrů, a to hlavně bez oblíbeného parmezánu či grana padano? Oba jsou to ikonické italské sýry, ale jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?

Původ mléka:

  • Parmigiano Reggiano: Používá se pouze místní mléko z pěti provincií – Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna (levý břeh řeky Reno) a Mantova (pravý břeh řeky Pád).
  • Grana Padano: Mléko pocházející z 32 provincií severní a střední Itálie.

Typ mléka:

  • Parmigiano Reggiano: polotučné mléko
  • Grana Padano: pouze nízkotučné mléko

Doba zrání:

  • Parmigiano Reggiano: od 12 do 48 měsíců
  • Grana Padano: až 12 měsíců

Použití v kuchyni:

  • Parmigiano Reggiano má díky delší době zrání drobivější texturu a je chuťově výraznější a komplexnější, proto se používá do salátu a studené kuchyně.
  • Grana Padano má jemnější a máslovější chuť, proto se spíš hodí do teplé kuchyně, např. do risotta. 
  • Oba sýry však lze libovolně zaměňovat, proto se nebojte nahradit jeden druhým a experimentujte.

Biscotti di Parmigiano

02.Na závěr jeden tip, abyste už nikdy nemuseli vyhazovat kůrky parmezánu. Nakrájejte je na kostky, dejte na talíř a nechte je rozpéct v mikrovlnné troubě, na maximální výkon po dobu 2 minut. Získáte tak skvělé sýrové krekry, které se hodí k vínu nebo našemu Limoncello spritzu.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo