Romana Böhmová
Doba přípravy1 hod.

Meruňkový koláč s olivovým olejem

I bez laktózy může chutnat moučník báječně. O tom vás rozhodně přesvědčí recept Romany Böhmové, která přidává do koláče olivový olej. 


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
8

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 × vejce „M“
  • 50 g třtinový cukr Belbake
  • 150 g hladká mouka Belbake
  • 40 g kukuřičný škrob Belbake
  • 0,5 × lžička kypřicí prášek do pečiva Belbake
  • 0,5 × lžička jedlá soda Belbake
  • × špetka sůl Kania
  • 125 ml extra panenský olivový olej Primadonna
  • 125 ml bezlaktózové mléko
  • 63 g bezlaktózový jogurt
  • 1 × lžička limetková kůra
  • 1 × limetka (šťáva)
  • 250 g čerstvé meruňky
  • na vymazání rostlinný tuk Vita D´or
  • na vysypání polohrubá mouka Belbake
  • na posypání cukr moučka Belbake

POSTUP

1. V míse vyšleháme metličkou vejce s třtinovým cukrem do světlé pěny.

2. V míse smícháme sypké suroviny – hladkou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Je důležité, aby kypřicí prášek i jedlá soda byly v mouce rovnoměrně rozmíchané.

3. Mezitím v jiné větší míse smícháme olivový olej s bezlaktózovým mlékem, bezlaktózovým jogurtem, limetkovou kůrou a limetkovou šťávou.

Tip: Bezlaktózové mléko můžete nahradit mlékem rostlinným. 

4. Do tekutých surovin lehce vmícháme vyšlehaná vejce. Poté postupně přidáme sypké suroviny a opatrně zamícháme, až vznikne hladké těsto.

5. Těsto přelijeme do formy vymazané rostlinným tukem a vysypané polohrubou moukou a rovnoměrně rozetřeme a poklademe meruňkami, které jsme vypeckovali a nakrájeli na menší kostky.

Tip: Pokud chcete upéct koláč na plech o velikosti 30×40 cm zdvojnásobte množství surovin.

6. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 30–40 minut dozlatova. Před vyjmutím z trouby otestujeme špejlí, jestli je koláč upečený.

7. Podáváme pocukrované moučkovým cukrem.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 297 kcal, 4 g bílkovin, 32 g sacharidů, 17 g tuků.


Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.