I bez laktózy může chutnat moučník báječně. O tom vás rozhodně přesvědčí recept Romany Böhmové, která přidává do koláče olivový olej.
I bez laktózy může chutnat moučník báječně. O tom vás rozhodně přesvědčí recept Romany Böhmové, která přidává do koláče olivový olej.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
1. V míse vyšleháme metličkou vejce s třtinovým cukrem do světlé pěny.
2. V míse smícháme sypké suroviny – hladkou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Je důležité, aby kypřicí prášek i jedlá soda byly v mouce rovnoměrně rozmíchané.
3. Mezitím v jiné větší míse smícháme olivový olej s bezlaktózovým mlékem, bezlaktózovým jogurtem, limetkovou kůrou a limetkovou šťávou.
Tip: Bezlaktózové mléko můžete nahradit mlékem rostlinným.
4. Do tekutých surovin lehce vmícháme vyšlehaná vejce. Poté postupně přidáme sypké suroviny a opatrně zamícháme, až vznikne hladké těsto.
5. Těsto přelijeme do formy vymazané rostlinným tukem a vysypané polohrubou moukou a rovnoměrně rozetřeme a poklademe meruňkami, které jsme vypeckovali a nakrájeli na menší kostky.
Tip: Pokud chcete upéct koláč na plech o velikosti 30×40 cm zdvojnásobte množství surovin.
6. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 30–40 minut dozlatova. Před vyjmutím z trouby otestujeme špejlí, jestli je koláč upečený.
7. Podáváme pocukrované moučkovým cukrem.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 297 kcal, 4 g bílkovin, 32 g sacharidů, 17 g tuků.