Kuchyně
Česká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
4 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Konfitovaný vepřový bůček se zadělávanou kapustou - to je pořádná bašta od Romana Pauluse. Recept najdete v Kuchyni Lidlu.
Energie
7 773 kJ / 1 858 kcal
Bílkoviny
26,70 g
Tuky
188,70 g
Vláknina
3,00 g
Sůl
4,50 g
Sacharidy
11,20 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Bůček naložíme do láku z vody (asi 2 l), připraveného z 80 g soli, 4 oloupaných stroužků česneku a 4 větviček rozmarýnu. (Na 1 l vody přidáváme 40 g soli.) Necháme marinovat alespoň 24 hodin. Poté maso opláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do pekáče. Přidáme rozmarýn s rozmačkaným česnekem z láku a zalijeme rozpuštěným sádlem. Přiklopíme a dáme do předehřáté trouby na 130 °C a konfitujeme asi 3 až 5 hodin, dokud maso nezměkne. Bůček vložíme do nádoby s plochým dnem a zatížíme druhou plochou nádobou. Pro větší tlak můžeme horní nádobu ještě zatížit - např. balením soli nebo mouky. Takto připravený bůček necháme vychladnout. Poté nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi dozlatova.
02.Kapustu zbavíme košťálů, omyjeme, osušíme, nakrájíme na menší kousky a blanšírujeme (krátce povaříme) v osolené vodě. Scedíme přes sítko a dobře vyždímáme. V kastrolu orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, poté přidáme očištěnou nadrobno nasekanou kořenovou zeleninu a dál restujeme. Po chvíli přidáme i najemno nakrájenou cibuli. Podlijeme smetanou, necháme zredukovat a zahustíme lžičkou francouzského másla. Nakonec přidáme kapustu, dochutíme a dobře promícháme.
03.Na talíř servírujeme nejprve kapustu, na ni položíme křupavý bůček a ozdobíme větvičkou rozmarýnu.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT