Kuchyně
Česká
Počet porcí
6 porcí
Doba přípravy
2 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Pečený beránek nesmí na Velikonoce chybět. Naše cukrářka Mirka van Gils Slavíková má pro vás tentokrát neodolatelný tip – zeleného beránka. Krásnou zelenkavou barvu mu dodá špenát, který je v těstě obsažen. Beránka tak s klidem můžete začít konzumovat už na Zelený čtvrtek. Dejte šanci této svěží jarní specialitě a upečte si beránka ve zcela novém stylu!
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
3 998 kJ / 955 kcal
Bílkoviny
15,80 g
Tuky
42,90 g
Vláknina
5,00 g
Sůl
0,80 g
Sacharidy
126,80 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Do mísy robota vložíme změklé máslo, cukr, limetkovou kůru a špetku soli a začneme šlehat. Do šlehaného másla vléváme po jednom vejce.
Je-li máslo příliš tuhé, můžete ho nahřát flambovací pistolí.
02.Přidáme zakysanou smetanu a vlijeme špenátovou šťávu. Ze 120 g čerstvých špenátových listů získáme odšťavněním 60 g špenátové šťávy. Ještě chvíli šleháme.
03.Vsypeme prosátou mouku a prosátý prášek do pečiva a ručně zamícháme. Přidáme drobně nakrájené sušené meruňky, plátky mandle a promícháme. Nakonec přidáme zrníčka vanilky. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na beránka a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C 50–55 minut.
04.Po vychladnutí beránka ozdobíme. Hlavu a krk potřeme důkladně rozehřátou čokoládou a necháme zatuhnout. 220 g bílého marcipánu nebo hmoty rozválíme, můžeme podsypávat moučkovým cukrem a pomocí kulatého vykrajovátka nebo větší sklenice vykrojíme na jedné straně půlkruh. Beránka potřeme mírně naředěným medem (hlavu vynecháme) a přilepíme vyválený marcipán tak, aby vytvořil kabátek, vykrojený půlkruh umístíme k hlavě. Hmotu vyhladíme a přebytečný marcipán odřízneme. Zelený marcipán nebo hmotu vyválíme tak, aby tvořil dlouhý pás, nakrájíme jako travičku, srolujeme a umístíme do spodní části beránka, kterou předtím opět potřeme rozehřátým medem. Zbylých 30 g bílého marcipánu nebo hmoty využijeme na oči a čupřinku. Vyřízneme kolečka, která použijeme jako oči, do nich zapíchneme ještě hřebíčky. Čupřinku vytvoříme pomocí lisu na česnek.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT